Kalush Orchestra
Фото: eurovision.tv

Український гурт Kalush Orchestra, що переміг на Євробаченні 2022, планує відправитись у концертний тур містами Європи. Під час туру музиканти збиратимуть гроші на підтримку ЗСУ сил та у фонди допомоги українцям, розповів вокаліст гурту Олег Псюк під час брифінгу в медіацентрі "Україна".

За його словами, незабаром гурт у своїх соцмережах оголосить перелік міст, де відбудуться концерти. Кошти на благодійність збиратимуть на кожному з них. Також Kalush Orchestra планують продати статуетку переможця Євробачення, а виручені від цього кошти також віддати на благодійність.

Також Псюк пояснив, чому він вирішив закликати врятувати українців з "Азовсталі" зі сцени "Євробачення". За його словами, цей конкурс щороку дивляться близько 200 мільйонів людей, тому впустити таку можливість було б неправильно.

"Я б картав себе більше, якби не зробив, ніж зробив і нас дискваліфікували. Я ось так на ваги поставив. Тому звичайно, що мені важливіша доля українських людей, ніж статуетка або в принципі навіть перемога, хоча вона доволі значна. Я знав, що, звісно, неприкольно, якщо нас дискваліфікують, але Україна б підтримала наш вибір", — сказав музикант.

Також він оголосив, що гурт Kalush Orchestra на аукціоні продасть статуетку, якою його нагородили як переможця «Євробачення-2022». Гроші передадуть на потреби ЗСУ.

Перемога України на Євробаченні

Український гурт Kalush Orchestra переміг Євробаченні 2022, що проходило в італійському Турині. Після свого виступу фронтмен гурту Олег Псюк звернувся до світу із закликом врятувати Маріуполь. Представники Євробачення заявили, що цей заклик вважається гуманітарним, а не політичним, а отже Kalush Orchestra не порушили правил конкурсу.

За тими ж правилами наступне Євробачення має приймати країна-переможець. Тобто, Україна. Однак через російське вторгнення деякі коментатори в соцмережах припустили, що конкурс наступного року безпечніше буде проводити в іншій країні. А деякі країни вже запропонували провести конкурс у себе. Водночас мер Києва Віталій Кличко вже заявив, що столиця готова знову провести пісенний конкурс. А міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко запевнив, що Євробачення 2023 Україна проводитиме на своїй території.

"Укрпошта" планує випустити марку про перемогу Kalush Orchestra на "Євробаченні"