Ірпінь продовжують розміновувати після окупантів, але повертатися ще рано
Фото: facebook.com/Ianina.Sokolova

Ірпінь на Київщині продовжують прибирати та розміновувати після російської окупації. Утім повертатися до міста людям ще зарано. Про це розказав міський голова Ірпеня Олександр Маркушин в ефірі загальнонаціонального марафону.

"Коли можна буде повертатися, я зможу сказати на наступному тижні. Сьогодні ж задача стоїть перед комунальниками, перед усіма — прибрати максимально місто, забрати дуже багато снарядів. Ми закінчуємо вивозити трупи, хлопці працюють з ранку до ночі", — розповів Маркушин.

За його словами, сьогодні у місті будуть розміновувати парки. До кінця тижня планують відновити заїзд в Ірпінь через тимчасову переправу на місці зруйнованого мосту. Також у місті відновлюють роботу пожежного депо, а усі критично важливі комунальні служби вже працюють. 

Наразі комунальники проводять аналіз майбутніх робіт по відновленню інфраструктури. За тиждень у місті мають привести до ладу дороги, відновити електропостачання та роботу каналізації, дати воду. Лише потім можна буде говорити про повернення людей. 

"Ми знаємо, що на 50% місто зруйновано, збитки зараз порахувати не можна. Дуже багато зруйновано всього. І це буде репарація. Але зараз максимально нам треба у місті комунальна техніка, бо, на жаль, тут дуже великі втрати", — додав Маркушин. 

Що стосується захоронених у дворах будинків місцевих жителів, то поліція разом з прокуратурою буде проводити ексгумацію та перехоронювати людей на міському кладовищі. Наразі прізвища загиблих вказують їхні сусіди, далі їх будуть встановлювати за допомогою експертизи ДНК. 

Спротив російській окупації, день 43