Ілон Маск
Фото: The Verge

Мільярдер та голова компанії SpaceX Ілон Маск знову підняв тему приналежності Криму та загрози ядерного удару з боку росії.

Вже вкотре він у своєму Twitter запропонував віддати окупований напівострів рф, щоб запобігти ядерній війні. Мовляв, росія бачить його як свою невід'ємну частину, яка має критичне значення для її "національної безпеки", бо там розташовані російські військові бази. Бізнесмен порівняв загрозу втрати Криму для росії із загрозою втратити Гаваї та Перл-Гарбор для США. 

На думку Маска, якщо країну-агресора "заженуть у кут", то вона обов'язково застосує ядерну зброю, що стане початком Третьої Світової війни. 

"Якщо росія зіткнеться зі знищенням своєї армії та повною поразкою від НАТО, вона використає ядерну зброю. Тоді НАТО відповість ядерною зброєю, і цивілізації — кінець. Але подивіться на це з позитивного боку! Принаймні у такому разі росія не отримає Крим, тому ви можете втішитися цією думкою, спостерігаючи, як підіймаються грибні хмари. Очевидно, що багато хто не погоджується з цією логікою, але, що вони думають про вірогідність того, що вони можуть помилятися щодо Третьої Світової війни? Якщо вони кажуть, що 0%, то вони — вкрай небезпечні дурні", — вважає Маск.

Своїми заявами бізнесмен викликав чергову хвилю обурення у користувачів Twitter. Багато хто запропонував йому віддати частину своїх статків, якщо росія забажає їх отримати. Також у коментарях люди кепкують з приводу того, що тоді США мають віддати Аляску чи Каліфорнію, щоб не "провокувати" росію на використання ядерної зброї. Крім того Маска звинуватили у тому, що він підігрує російській пропаганді, яка активно залякує світ своїм ядерним арсеналом. 

"Якщо Росія постане перед вибором: втратити Крим або застосувати ядерну зброю на полі бою, вона відступить. З росією так завжди. Покажи їй силу, і вона відступить. Прояви слабкість, і вона загострить ситуацію", — відзначив Старший радник Конгресу США Пол Массаро.

 

Радник голови Офіса президента України Михайло Подоляк також відреагував на чергову гучну заяву Маска.

"Якщо кожного разу капітулювати перед росією, почувши ядерні погрози, через скільки ітерацій цього протистояння SpaceX стане SpaceZ із "Дмитром Рогозіним" як СЕО? І скільки ще країн розпочнуть хаотичні ядерні перегони, щоб захистити себе? Сумнівна стратегія", — написав він

Нагадаємо, що це — вже не вперше, коли Ілон Маск робить скандальні заяви щодо війни в Україні. Минулого разу він пропонував провести у Криму та на інших окупованих росією територіях "референдум", а також заявив, що Україна не зможе перемогти у цій війні. Тоді на заяву бізнесмена відреагували кілька українських посадовців, серед яких був президент Володимир Зеленський.

Крім того, компанія SpaceX надіслала листа до Пентагону, в якому заявила, що більше не може продовжувати фінансувати роботу Starlink в Україні. А сам Маск заявив, що росія намагається вбити Starlink. Пізніше мільярдер все ж передумав та написав, що вирішив продовжити фінансувати роботу цієї системи супутникового зв'язку в Україні.

Ілон Маск додасть опцію донатів у Starlink