Голова комітету Шевченківської премії подав у відставку: подробиці скандалу

Голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров пішов з посади. 

Про це рішення він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Цього року, вперше в історії премії, 9 березня не назвали переможців та не опублікували відповідний указ президента, яким зазвичай затверджують результати. Через це зчинився скандал. 

Макаров розповів, що цьогоріч оголошення лауреатів не відбулося вчасно через його пропозицію доповнити список номінацій додатковими преміями "За внесок у перемогу".

"Я виходив із того, що цьогоріч комітет не визнав за можливе присудити нагороду у двох номінаціях, а тимчасом від початку повномасштабної війни з’явилася неймовірна, неуявна кількість вартісних мистецьких творів, проєктів і явищ, які робляться на ентузіазмі й у буквальному сенсі наближають нашу перемогу", — пояснив він. 

Він додав, що під час зустрічі діячів культури з президентом України 9 березня пропозиція отримала схвалення. Проте "його особистий вчинок не знайшов підтримки серед колег, членів Комітету з Національної премії".

Також "представники мистецької спільноти й небайдужі громадян сприйняли цей крок як політичну спекуляцію, намагання влади призначити "своїх" висуванців або применшити вагу вже визначених лавреатів". 

"Оскільки я мимоволі виступив "збудником" нікому не потрібних конфліктів у команді й, на жаль, значно ширше, обурення небайдужих громадян, після довгих роздумів не бачу іншого виходу, як скласти з себе повноваження голови й члена Комітету з національної премії імені Тараса Шевченка", — підсумував Макаров. 

Нагадаємо, 11 березня Комітет національної премії України імені Тараса Шевченка все ж таки оголосив лауреатів.