Гей-пара виграла суд проти України через неможливість реєстрації шлюбу
Марш рівності у Києві, 2019 рік. Фото: ZMINA

Пара геїв виграла суд проти України через неможливість реєстрації стосунків.

Європейський суд з прав людини зобов’язав державу виплатити партнерам по 5 тисяч євро компенсації моральної шкоди.

Про це повідомили в Українській гельсінській спілці з прав людини та центрі захисту прав ЛГБТ "Наш світ", які представляли інтереси заявників у ЄСПЛ.

Суд вирішив, що парі необґрунтовано відмовили у реєстрації, чим дискримінували громадян.

ЄСПЛ визнав, що "на відміну від різностатевих пар, заявники не мають ані доступу до шлюбу в Україні, ані можливості отримати будь-яку альтернативну форму юридичного визнання". Це є порушенням статті 8 та 14 Європейської конвенції з прав людини.

Під час розгляду справи представники українського уряду визнали, що наразі в одностатевих пар дійсно відсутня можливість реєстрації як подружжя, але є можливість укладання договорів за цивільним законодавством.

Відомо, що заявники — Андрій Маймулахін та Андрій Марків — проживають разом, як сім’я, з 2010 року. У 2014 вони намагалися легалізувати стосунки, подавши заяви до семи різних РАЦСів, проте отримали відмови. Закохані не змогли оформити шлюб через Конституцію та Сімейний кодекс України, які визначають його як сімейний союз між жінкою та чоловіком. У тому ж році пара звернулася до Європейського суду з прав людини.

Також відомо, що після початку повномасштабної війни один із хлопців вступив до Нацгвардії. У червні минулого року він переніс інфаркт міокарда та операцію на серці. Ще у 2021 році пара склала заповіти, в яких заповіли все своє майно один одному.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський відповів на петицію про легалізацію цивільних партнерств в Україні, зазначивши, що Мін'юст вже працює над цим питанням.