Зеленський і Маркон

Лідери Франції, Німеччини, Італії та Румунії після офіційного візиту до Києва та області провели спільну з президентом Зеленським пресконференцію, на якій переконали у повній підтримці України на шляху до Євроінтеграції. 

Зокрема, французький президент Еммануель Макрон зазначив, що він та його європейські колеги, присутні на зустрічі, виступають за негайне надання нашій державі статусу кандидата на вступ до ЄС.

"Усі чотири країни підтримують негайний статус кандидата у члени. Цей статус супроводжуватиметься дорожньою картою, а також враховуватиме ситуацію на Балканах та у сусідніх країнах, зокрема у Молдові. Ми сподіваємося, що це рішення від нас буде одноголосно прийнято на Європейській Раді", — наголосив французький лідер.

Слова Маркона також підтвердив і німецький канцлер Олаф Шольц і додав, що буде виступати за єдину позицію на Єврораді, аби Україна отримала статус кандидата. 

Крім того, Еммануель Макрон відмовився від своїх нещодавних порад і запевнив, що Європа не вимагатиме від України поступитися територіями задля врегулювання конфлікту. 
 

Нагадаємо, європейські лідери анонсували приїзд до України в знак підтримки перед майбутнім голосуванням за членство України в ЄС. Завтра, 17 червня, Єврокомісія повинна озвучити висновок щодо заявки Києва на вступ до Європейського Союзу, після чого впродовж тижня країнам-членам необхідно ухвалити остаточне рішення щодо надання Україні статусу.