Фестиваль «PRO місто»: зіркові лектори та велотріал

До Києва завітають мер Варшави Ганна Гронкевич-Вальц (Польща), директор Відділу охорони пам’яток м. Кракова Єжи Збігень (Польща), а також відомі урбаністи Брент Раян (США) та Катаріна Георге (Німеччина). Під час фестивалю зіркові гості виступлять з лекціями, присвяченими різним аспектам міського розвитку – від правильного підходу до розробки генплану до переосмислення постсоціалістичної спадщини міста і створення комфортних громадських просторів. Лекції будуть цікаві не тільки спеціалістам, але й звичайним містянам, адже лектори розповідатимуть про ті проблеми й, головне, рішення, які є актуальними для сучасного Києва. 31 травня відкриту лекцію прочитає Президент Грузії (2003-2007, 2008-20013) Міхеїл Саакашвілі. 

Усі три дня фестивалю в центрі «АККО Інтернешнл» триватиме виставка міських проектів та відбуватимуться презентації громадських активістів. Йтиметься про переосмислення транспортної стратегії, доступність громадського простору, енергозбереження та екологічність, ІТ як інструмент міської політики, а також – успішні практики перетворення міського простору силами громади. Одне з головних завдань фестивалю «PRO місто» - показати, що кожний мешканець міста може стати агентом змін та знайти однодумців. Саме тому своїм досвідом з учасниками та гостями фестивалю поділять активісти, які вже мають відчутні результати – Євгенія Кулеба, Арсеній Фінберг, Дмитро Федоренко, Оксана Тюпа, Олександр Можаєв, Анастасія Загороднюк, Григорій Мельничук та багато інших. 

Загалом у фестивалю візьмуть участь близько 80 громадських організацій, міських спільнот, дружніх фестивалів та арт-ініціатив. Проекти міського розвитку презентуватимуть й департаменти Київської міської державної адміністрації. Презентації завершаться сесією питань та відповідей, отже всі бажаючи зможуть уточнити плани влади та поділитися власними думками з цього приводу.

Також свої проекти презентуватимуть десять фіналістів відкритого конкурсу на кращий міський стартап-2015 «Best Urban Social Startup». За результатами цих презентацій журі визначить переможця.

Крім презентацій, в рамках фестивалю проходитимуть панельні дискусії «Право на місто» та «PRO культуру в місті / PRO місто в культурі». В останній візьмуть участь Влад Троїцький, Слава Фролова, Лілія Млінарич та інші відомі українські митці і музиканти. 

Програма у парку буде не менш насиченою. Там буде розташований унікальний сферичний лекторій ATMASFERA 360 з сучасною проекційною апаратурою. Крім лекцій та презентацій, «у куполі» щовечора відбуватимуться кінопокази. У самому парку проходитимуть майстер-класи, у тому числі – дуже незвичні. Наприклад, гостям фестивалю запропонують навчитися виготовляти килими на ткацькому станку, надавати упаковкам друге життя або робити підвісні тепличкі для грибів та мохів. Спеціальні майстер-класи та рольові ігри передбачені й для дітей. 

У відпочинковій зоні працюватиме велошкола, відбуватимуться арт-перформанси з залученням всіх бажаючих та проходитимуть воркшопи. На всій території фестивалю також проходитиме квест.

У спортивній зоні можна буде подивитися показові виступи з велотріалу, велопола та стрибків на батуті, а також спробувати власні сили у цих видах спорту під керівництвом досвідчених інструкторів. Тих же, хто не почувається екстрималом, запросять до гри у настільний теніс, настільний футбол і фрісбі. Або запропонують просто покататися на роліках.

29 та 31 травня фестивальні дні завершуватимуться концертом просто неба. 

Докладніше дізнатися про програму фестивалю міських проектів «PRO місто» ви можете на сайті.

Фестиваль проходитиме за підтримки Київського міського голови В. Кличка.