Основні фейки про народний Байрактар та Супутник —Резніков
Фото: mil.gov.ua

Нещодавно Сергій Притула у своєму відеозверненні розповів, що на гроші, які українці збирали на "Народний Байрактар" фонд викупив доступ до бази даних знімків сузір'я супутників компанії ICEYE. 

Одразу серед українців виникли недовіра та численні запитання, які перетворилися на фейки. 

Центр протидії дезінформації наводить приклади фейків та їх спростування:

  • "Ми "скидалися" на "Байрактари", а витратили гроші на якийсь незрозумілий супутник!", — такі висловлювання були у коментарях до цієї події. 

Спростування: Після того, як компанія "Baykar Makina" безплатно надала Україні три "Байрактари", рішення про купівлю супутника приймалося не тільки фондом Сергія Притули, а у декілька кроків зі спеціалістами МО, ГУР, СБУ та особисто Олексієм Резніковим;

  • "Сказали, що купили супутник, а насправді він всього лише в "оренді", — це також один з варіантів фейк-висловлювань.

Спростування: Українці дійсно придбали один супутник. Крім того, компанія ICEYE надала у користування "сузір’я" із понад 30 своїх супутників на рік;

  • "ЗСУ й так отримували знімки від наших партнерів, знайшли куди "списати" гроші"

Спростування: Дійсно, інформацію з супутників партнерів ЗСУ отримували, але не так оперативно та лише ту, що нам надавали. З новим доступом ця інформація буде більш актуальною та швидкою.

У ЦПД наголосили, якщо вас цікавить питання цільового використання коштів фонду Сергія Притули, відповіді ви знайдете за посиланням. 

 

Бавовни буде багато: фонд Сергія Притули купив супутник