інфекції
Фото: pixabay.com

Фахівці проінспектували території Київської та Житомирської області, які були під окупацією, щодо можливих спалахів інфекційних захворювань. У ході аналізу було виявлено чотири напрямки ризиків.

Про це розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

За його словами, одразу після деокупації на територію заходять фахівці, які досліджують воду та ґрунт аби попередити розвиток інфекційних хвороб.

Відразу після деокупації на цих територіях починають працювати спеціалісти обласних або міських центрів контролю та профілактики хвороб. Команда з фахівців заходить у свій сектор, який попередньо розділяють, і перевіряють зразки питної води, ґрунту, повітря. Щоб переконатися, що ця територія безпечна для повернення мешканців. Якщо за результатами досліджень виникає підозра, що ситуація небезпечна, то всі результати досліджень публікуються у відкритому доступі. Окремо, ми маємо результати про аварії на хімічних заводах, АЗС та інших потенційно небезпечних об’єктах. Головна мета всіх перевірок – не допустити спалаху інфекційних хвороб.

У Київській області фахівці обстежили 159 населених пунктів та виявили чотири напрями небезпеки. 

Напрями небезпеки:

  • показники якості питної води. У Київській області з 20 зразків два не відповідало показникам;
  • підтоплені території;
  • поширення інфекційних хвороб;
  • тимчасова зупинка вакцинації.

Кузін додав, що особливо критична ситуація в Маріуполі. Причина – стихійні поховання та відсутність питної води. Ризики будуть лише збільшуватися, враховуючи температуру повітря.

Говорити про те, що на 100% чекаємо спалахи хвороби ми не можемо. Але всі передумови є.
Спротив російській окупації, день 103