Євген Клопотенко презентував збірник рецептів "Дбаємо про здоров'я" для шкільних їдалень
Фото - Суспільне

18 квітня шеф-кухар Євген Клопотенко презентував збірник рецептів "Дбаємо про здоров'я" для шкільних їдалень.

Про це повідомило Суспільне. 

Збірник розробили в межах Всеукраїнської реформи шкільного харчування. За словами шеф-кухаря, раніше був тестовий збірник рецептів на 160 страв. Тепер його доповнили й вдосконалили: додали безлактозні й безглютенові страви.

"Було важко на 4-х тижневе меню зробити харчування. Розказати дітям, що існує болоньєзе, кус-кус. Зараз у "збірнику рецептур" — 621 страва. Понад 80 страв з багатьох країн. Також 80 страв безлактозних і безглютенових", — розповів Євген Клопотенко.

Якщо в шкільних їдальнях готуватимуть за оновленим меню, то страва у середньому коштуватиме 40 гривень.

Збірник має рекомендаційний характер. Змушувати готувати саме за цими рецептами школи й дитсадки — не будуть. Порадами можуть скористатися, всі хто забажає.

"Мова йде про зміну харчових звичок. Це не просте завдання. Ця реформа рухається. 8147 шкіл надають харчування, 941 українська школа — не укомплектована персоналом кухарів", — розповів міністр освіти Оксен Лісовий.

Збірник рецептів від Клопотенка затвердили Держспоживслужба, Інститут громадського здоров'я та Міністерство освіти й науки. Збірники передадуть школам безоплатно.

Реформа шкільного харчування: до кінця 2024 року на Київщині збільшать кількість опорних кухонь