Естонія визнала Росію державою-спонсором тероризму

У вівторок, 18 жовтня, естонський уряд оголосив російський режим терористичним. Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті парламенту Рійгікогу.

Під час голосування 88 депутатів підтримали заяву, в якій засуджено анексію території України російською федерацією та її агресію щодо нашої держави. 

"Підтримуючи заклик парламенту України до держав та міжнародних організацій, Рійгікогу оголошує російський режим терористичним, а РФ – державою-спонсором тероризму, діям якої потрібно спільно дати відсіч. Рійгікогу закликає міжнародну спільноту схвалити аналогічні декларації", – зазначено у документі.

Заява естонського уряду

Естонський уряд запевнив, що їхня держава ніколи не визнає порушення територіальної цілісності України внаслідок агресії та проведення псевдореферендумів. Також парламентарі підтримують справи, відкриті Міжнародним судом ООН та Міжнародним кримінальним судом щодо воєнних злочинів росії, та закликають створити спеціальний міжнародний трибунал для притягнення винних до відповідальності.

Депутати засуджують використання росією воєнізованих формувань та наполягають визнати збройні сили маріонеткових "ЛНР" і "ДНР" та ПВК "Вагнер" терористичними організаціями.

Рійгікогу також закликав західних партнерів суттєво збільшити військову та гуманітарну допомогу Україні, а також підтримати її повоєнне відновлення.

Нагадаємо, 13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій росія названа терористичним режимом. 

Естонія, Литва та Латвія заборонили в’їзд для росіян