ЄС не позбавить Україну статусу кандидата

Євросоюз не забере в України наданий статус кандидата на вступ до ЄС навіть у разі невиконанння умов, проте це позначиться на подальших етапах євроінтеграції. Про це одному із телеканалів розповіла віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

За її словами, побоювання щодо "особливих  умов" для України, які були в рекомендації Єврокомісії, — марні, адже цих умов не передбачено Єврорадою.

"Рішення Євроради, яке було ухвалене 23 червня, відмінне від тієї рекомендації, яку надала Єврокомісія. Тому що статус кандидата ми отримали безумовно", — зазначає Стефанішина.

Вона пояснила, що Єврокомісія перевірить виконання вимог щодо реформ в Україні наприкінці цього року. Власне виконання чи не виконання владою цих реформ впливатиме на подальші етапи на шляху до членства України. Саме це передбачає рішення Європейської Ради. Тобто, невиконання умов може загальмувати процес, але не позбавити нашу країну статусу.

Водночас Стефанішина наголошує, що всі умови, які стоять перед Україною, мають важливий політичний характер.

"Позитив у тому, що ми вже по кожному з цих напрямків щось зробили. І буквально у найближчі три дні президент схвалить дорожню карту реалізації кожного із семи пунктів", — зазначає віцепрем'єрка.