"єРобота": в Україні запускають проєкт підтримки бізнесу

Кабінет міністрів розробив нову стратегію та програми стимулювання економіки. Одним з них став проєкт підтримки бізнесу «єРобота».

Про це повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Зараз уряд затвердив три програми грантів для бізнесу, які спрямовані на створення робочих місць. Заявки на участь у програмах можна подавати онлайн.

Три програми «єРобота»:

  • Мікрогранти для відкриття нового бізнесу. Розмір цього гранту складатиме 250 тисяч гривень. Його може отримати будь-який українець із бізнес-планом, який не працює на інших підприємствах та не має іншого бізнесу. Всього таких грантів буде 20 тисяч на рік. Бюджет – 5 мільярдів гривень. Щоб його отримати необхідно подати заявку в «Дії» чи в Ощадбанку, додавши бізнес-план. Експерти оцінять проєкт і перерахують гроші, якщо він відповідає вимогам. Термін - 10 днів. Гроші надсилатимуть на окремий рахунок, із якого їх можна витратити лише за цільовим призначенням (обладнання, оренда приміщення). Підприємці також зможуть отримати кредит за програмою 5-7-9% у розмірі до 2,5 мільйонів гривень – кошти, які можна використати на будівництво чи реконструкцію приміщення, обладнання.
  • Програма стимулювання розвитку тепличних господарств. Її учасники отримуватимуть від 5 до 7 млн грн. Очікувана кількість грантів – 3000. Загальний бюджет програми – 7 млрд грн. 70% кожного бізнес-проекту фінансуватиме держава, а 30% – сам підприємець. Заяву на участь треба подавати через «Дію» або банк.
  • Часткова компенсація вартості створення садів, ягідних ферм чи виноградників. Умови: держава надаватиме від 300 до 400 тисяч гривень на 1 га садів (це близько 70% від загальної вартості). Планують видати гранти для 10 тисяч гектарів. Загальний бюджет – 4 мільярда гривень. Загалом планують закласти 10 тисяч гектарів нових садів. Частину коштів на підтримку бізнесу виділять іноземні партнери.