Епіцентр
Фото: facebook.com/epicentrkua

Волонтерське об'єднання "Львівський Оборонний Кластер" звинуватила торговельну мережу "Епіцентр" у крадіжці та продажі їхніх бронежилетів, що призначалися для армії.

"Львівський Оборонний Кластер" об'єднав волонтерів та підприємства оборонного сектора. На початку повномасштабної війни Міноборони визначило їх основним координатором волонтерського руху з виробництва бронежилетів. Організація є некомерційною, а бронежилети, які вони виробляють, не призначені для продажу. Ці бронежилети виготовляються за гроші благодійників, а потім передаються до Сил логістики Міноборони, органів держвлади та місцевого самоврядування, напряму у військові частини або через організації, які звертаються до ЛОК.  

 Втім, нещодавно ЛОК отримав повідомлення від кількох волонтерів, що у мережі "Епіцентр" продають бронежилети, які дуже схожі на ті, що вони виробляють. Там вирішили перевірити цю інформацію.

"Унікальна внутрішня система ідентифікації, яку використовує ЛОК при виробництві бронежилетів, дозволила встановити: чохли цих бронежилетів — нашого виробництва. 
Яким чином продукція, яку ЛОК безкоштовно передає українській армії та службам, опинилася на полицях магазинів? Вирішили шукати відповідь за допомогою Служби Безпеки України", — кажуть в організації.

ЛОК вирішив звернутися до генпрокурора Ірини Венедіктової та СБУ, щоб ті провели розслідування стосовно продажу волонтерських бронежилетів в "Епіцентрі". Там відзначили, що у воєнний час такі дії є не просто шахрайством, а актом державної зради. \

Бронежилети в Епіцентрі

Там додали, що за продаж волонтерських бронежилетів може бути відповідальним не сам "Епіцентр", а його постачальники. Бо у торговельній мережі могли не знати, звідки саме походять ці бронежилети.

"Для запобігання схожих ситуацій у майбутньому просимо усі компанії, до яких передається на реалізацію продукція військового призначення, ретельно перевіряти та ідентифікувати її", — додали в ЛОК.

На ситуацію з продажем волонтерських бронежилетів відреагував голова Львівської ОВА Максим Козицький. Він сказав, що ця інформація його шокувала, і що правоохоронні та контролюючі органи мають швидко з‘ясувати всі обставини та причетних.

Реакція "Епіцентру"

В торговельній мережі "Епіцентр" відкидають звинувачення. Там запевняють, що бронежилети ТЕМ1 та ТЕМ2, які продаються в їхніх торговельних центрах, були поставлені компанією "Група Венето". І що постачальник надав всі необхідні документи: товарні накладні, сертифікати випробувань та якості.  

Документи на бронежилети в Епіцентрі

"Від активістів до СБУ надійшло звернення з проханням перевірити вищезазначені бронежилети. Вони здались їм схожими на ті, що були в гуманітарній допомозі для ЗСУ. У зв'язку з цим було вилучено з продажу бронежилети ТЕМ1 з декількох торговельних центрів. "Епіцентр" є добросовісним набувачем товару та надав до СБУ всі документи, які отримав від компанії "Група Венето", — кажуть в мережі.

Пальне в Україну завозитимуть "коридорами солідарності": що це значить