Ексмеру Рубіжного повідомили про підозру в колабораціонізмі
Фото: rmr.gov.ua

Луганська обласна прокуратура повідомила про підозру в колабораціонізмі колишньому меру міста Рубіжне Сергію Хортіву. Про це заявили в Офісі Генпрокурора.

За даними слідства, з 18 по 31 березня Хотів, фактично самоусунувшись від виконання своїх повноважень Рубіжанського міського голови, вступив в змову з окупаційними військами росії та представниками самопроголошеної "лнр". Вони запропонували йому очолити окупаційну владу міста, і той добровільно погодився, порушивши вимоги Конституції та законів України.

"Підозрюваний, перебуваючи в окупованому російськими військами та незаконними збройними формуваннями Рубіжному, під час особистого прийому громадян, разом з представниками окупаційних військ та в інтерв’ю представникам держави-агресора публічно підтримав рішення російської федерації від 24 лютого 2022 року щодо проведення на території суверенної держави України так званої "спеціальної воєнної операції", — розповіли в Офісі генпрокурора.

Також Хотів підтримав дії росії та незаконних збройних формувань "лнр", спрямовані на захоплення території України, та публічно заперечив збройну агресії проти України. Він закликав до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями, окупаційною адміністрацією рф під виглядом побудови нового територіального утворення, а також до невизнання поширення суверенітету України на тимчасово окуповані території.

Якщо провину колаборанта доведуть, то за скоєння державної зради (ч. 1, ч. 5 ст. 111-1 КК України) йому загрожує до від 12 до 15 років в'язниці.

Мер Рубіжного перейшов на бік окупантів та здає їм проукраїнських активістів