Екологи повідомили про спробу знищення забудовниками Галерного острова у Києві

Галерний острів у Голосіївському районі Києва планують знищити забудовники, заявили фахівці Київського еколого-культурному центру (КЕКЦ). 

Зазначається, що у січні 2023 року забудовник ТОВ "Галерна затока" звернувся до Київради з проханням не приймати рішення про створення на території острова пам'ятника природи "Ліс орхідей", оскільки він планує будувати там розважальний комплекс та будинки. 

До того ж на засіданні Екологічної комісії Київради 8 березня, коли планувалося обговорити проєкт рішення зі створення пам'ятника природи "Ліс орхідей", членкиня Екологічної комісії та депутатка Київради Юлія Лимар заблокувала питання. На її пропозицію комісія перенесла його розгляд.

Замість цього було прийнято протокольне доручення Управлінню екології та природних ресурсів КМДА розробити Порядок механізму створення об'єктів ПЗФ (Природно-заповідного фонду, — Ред.). 

"Поки створення пам'ятки природи "Ліс орхідей" блокується Лимар, одночасно просувається проєкт забудовників із забудови Галерного острова. Ми підозрюємо, що депутат Лимар спеціально була направлена забудовниками до Екологічної комісії, щоб блокувати проходження проєктів рішень щодо створення нових заповідних зон. Ми припускаємо, що вона відстежувала спроби створення нових заповідних об'єктів і разом із забудовниками їх блокувала", — йдеться в повідомленні екологів. 

Фото: Київський еколого-культурний центр Фото: Київський еколого-культурний центр Київський еколого-культурний центр почав кампанію з виключення депутатки Лимар зі членів Постійної комісії Київради з питань екологічної політики. Лист про це вже надіслали міському голові Віталію Кличку.

Нагадаємо, історичну будівлю на Подолі можуть віддати під забудову. 

На Деміївці знищили історичну пам'ятку 1899 року: фото