Джо Байден вперше назвав дії росії в Україні геноцидом
Фото: Alex Brandon

Президент США Джо Байден вперше заявив, що російський диктатор володимир путін вчиняє в Україні геноцид мирного населення. Про це повідомляє CNN.

Про геноцид українців Байден заявив під час виступу в штаті Айова, коментуючи зростання ціни на газ. 

"Ваш сімейний бюджет, ваша здатність заправляти свій бак, все це не повинно залежати від того, чи оголосить диктатор війну і чи вчинить геноцид за півсвіту", – сказав Байден.

Пізніше, під час розмови з представниками ЗМІ, Байден повторив, що, на його думку, росія вчинила геноцид в Україні.

"Я назвав це геноцидом тому, що стає все зрозумілішим, що путін просто намагається знищити навіть саму ідею бути українцем [...] І доказів стає все більше, ніж на минулому тижні, з'являються все нові свідчення. Буквально жахливі речі, які росіяни скоїли в Україні, і ми будемо дізнаватися все більше і більше про спустошення. Ми дозволимо юристам вирішувати на міжнародному рівні, чи кваліфікувати це [як геноцид], але мені так здається", — заявив президент США

Раніше Байден не називав події, що відбуваються в Україні, геноцидом. Його помічники казали, що злочини російських військ ще не досягли цього рівня.

"Ми бачили звірства, ми бачили воєнні злочини, ми ще не бачили, щоб рівень систематичного позбавлення життя українського народу піднявся до рівня геноциду", – заявив на початку квітня радник з національної безпеки США Джейк Салліван.

 На слова Джо Байдена відреагував президент України Володимир Зеленський.

"Справжні слова справжнього лідера Джо Байдена. Називати речі своїми іменами важливо, щоб протистояти злу. Ми вдячні за допомогу, яку США вже надали, і терміново потребуємо більше важкого озброєння, щоб запобігти подальшим звірствам росії", — написав Зеленський.

Спротив російській окупації, день 49