Олександр Бобикін та Олександр Іванов

У Полтавській області суд визнав винними у порушенні звичаїв війни двох російських військових. Чоловіків засудили до 11 років та 6 місяців позбавлення волі. Про це повідомляє "Громадське".

За даними слідства, водій-зарядник "Града" Олександр Бобикін та навідник Олександр Іванов у перший день повномасштабної війни, 24 лютого, здійснювали артобстріл Харківщини з території російської Бєлгородської області. У прокуратурі відзначили, що снаряди поцілили у житлові будинки в селищі Козача Лопань та у ветеринарний ліцей поблизу Дергачів, що призвело до руйнування цивільних об'єктів.

Далі підсудні перетнули державний кордон України та продовжили обстріли Харківської області. Бобкін та Іванов потрапили в полон після того, як їх колонну розгромили українські військові.

На суді російські військові повністю визнали свою провину та заявили про каяття. Суд визнав це обставиною, що пом'якшує вирок, однак відкинув доводи стосовно того, що вони нібито діяли під примусом.

Обом обвинуваченим призначили покарання у вигляді 11 років і 6 місяців ув'язнення. Термін відбування покарання відлічується з 6 квітня, коли окупанти були затримані. 

Перший вирок: окупанта засудили до довічного ув'язнення за вбивство цивільного