Другу профтехосвіту в Україні зробили безкоштовною

Українцям дозволили здобувати другу професійну або професійно-технічну освіту безкоштовно. Відповідні зміни до закону "Про професійну (професійно-технічну) освіти" ухвалила Верховна Рада. 

Про це повідомили на сайті МОН

Документ передбачає, що тепер здобувати профтехосвіту можна буде без повної загальної середньої освіти — останню можна буде отримати в будь-який інший час за кошти бюджету. Перелік професій, які можна здобути випускникам 9-го класу, оприлюднять згодом. 

Також йдеться про те, що українці зможуть безоплатно отримати другу робітничу професію через 3 роки після здобуття попередньої (за наявності страхового стажу та вільних місць у навчальному закладі). Безкоштовно здобути профтехосвіту повторно до завершення 3 років або за відсутності підтвердженого страхового стажу можна за умови, якщо: 

  • людина за станом здоров'я не має більше можливості виконувати роботу за раніше отриманою професією;
  • якщо здобуття нової професії необхідне для невідкладного забезпечення потреб держави або регіону у кваліфікованих робітниках. 

У документі також передбачено, що громадяни зможуть здобувати часткові професійні кваліфікації для підготовки та перепідготовки за короткостроковими програмами. Це необхідно для забезпечення відбудови країни. Окрім цього, державне замовлення розподілятиметься не лише на підготовку кваліфікованих робітників, але й на їхню перепідготовку та підвищення кваліфікації. 

У Міністерстві освіти і науки очікують, що ухвалені зміни дозволять зменшити рівень безробіття та забезпечать швидку перекваліфікацію тих, хто втратив роботу внаслідок війни. 

Піти в ІТ: українцям, які захочуть здобути технологічну спеціальність, можуть дати грант