Друга петиція щодо збереження садиби Зеленських набрала необхідну кількість підписів

Петиція про заборону будівництва ЖК “Тургеневъ” на місці історичної садиби Маліна (Зеленських) набрала необхідну кількість підписів.

Про це йдеться на сайті Київської міської ради. Друга петиція щодо збереження історичної садиби Зеленських набрала необхідну кількість підписівСпоруда знаходиться на вулиці Кониського, 22. Дерев’яну двоповерхову садибу, що належала сім’ї міщан Зеленських, звели ще у 1890 році на замовлення купця Василя Маліна.

Пізніше її обклали жовтою цеглою, фасад виконаний в стилі стриманого історизму — це остання така дерев’яна будівля, що збереглася в районі Содатської Слобідки.

На місці садиби забудовник планує звести 12-поверховий ЖК бізнес-класу “Тургеневъ”.Друга петиція щодо збереження історичної садиби Зеленських набрала необхідну кількість підписівЦе вже друга петиція про збереження садиби Зеленських, яка набрала більше 6 тисяч підписів.

Як повідомив активіст-пам’яткоохоронець Дмитро Перов, попередню пропозицію Київрада підтримала в частині “вивчення можливості включення будівлі до Переліку памʼяток”. 

Рішення ухвалюватиме Департамент охорони культурної спадщини КМДА на підставі науково-технологічного дослідження кладки та оздоблення будинку — документів, які подавав забудовник щодо відсутності цінності та історичності памʼятки. 

Активіст також зазначив, що подання таких документів, як “науково-технологічне дослідження” не передбачено у Порядку обліку памʼяток, а висновки дослідження підписані людиною буз відповідного фаху та наукового профілю. 

“Довідка забудовника підписана мистецтвознавцем, що може оцінювати твори мистецтва, однак не памʼятки. А отже, такі висновки з юридичної точки зору є нікчемними. Водночас, саме їх міська рада просить врахувати при прийнятті остаточного рішення” — підсумував Перов.

“Наш Київ” вже писав, що чергова петиція про припинення зупинки громадського транспорту під час тривоги набрала голоси.

Трагедія на фунікулері: кияни просять перекрити вікна станції захисною сіткою