До України з Туреччини повернули командирів, які керували обороною "Азовсталі"

Сьогодні, 8 липня, до України з Туреччини разом з президентом Володимиром Зеленським повернулися командири, які керували обороною "Азовсталі". 

Про це глава держави повідомив у Telegram.

"Повертаємося додому з Туреччини й повертаємо додому наших героїв", — написав він.

Зокрема, до України повернулися командир полку "Азов" Денис Прокопенко, його заступник Святослав Паламар, виконувач обов’язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський, старший офіцер "Азову" Олег Хоменко та командир 12-ї бригади Нацгвардії Денис Шлега. 

Інтернування командирів з "Азовсталі" 

22 вересня 2022 стало відомо, що Україна повернула з російського полону 215 військових, з яких 108 - бійці "Азова".

Також у рамках домовленостей із Туреччиною з полону було звільнено Прокопенка, Волинського, Пономаря, Хоменка та Шлега. Але угода передбачала, що українські командири будуть під захистом Туреччини до кінця війни, щоб уникнути їх повернення до зони бойових дій.

З 18 березня до 20 травня 2022 року Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергій Волинський, Олег Хоменко та Денис Шлега разом з іншими бійцями перебували на території маріупольського металургійного комбінату "Азовсталь". На 86-й день кругової оборони Маріуполя вище військове керівництво видало наказ "про збереження життя та здоров'я військовослужбовців гарнізону і припинення оборони міста". 

Військові та цивільні, які перебували у бункерах "Азовсталі", виходили партіями протягом 5 днів. Спочатку всі полонені перебували в Оленівці. Через кілька днів весь командний склад оборонців Маріуполя вивезли до Москви. 21 вересня 2022 року внаслідок обміну їх всіх інтернували на територію Туреччини, де вони мали знаходитися до кінця війни.

Раніше ми писали, що на Софійській площі встановили інсталяцію, присвячену полоненим з "Азовсталі". 

В Оперному театрі відкрили виставку з картинами оборонців Азовсталі: фото