Дмитро Кулеба The Late Show

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба став гостем The Late Show ведучого Стівена Кольбера — одного з найвідоміших та найпопулярніших вечірніх шоу США.

 Кулеба розповів про те, яке значення для українців мав вересневий контрнаступ ЗСУ на Харківщині, в ході якого наші війська звільнили великі території, що були окуповані росією. 

"Це доводить не тільки нам, а й усьому світу, що ми знаємо, як перемогти, і переможемо", — заявив голова МЗС під оплески аудиторії.

Також міністр відповів на запитання ведучого про те, як на моральному стані українців позначаться так звані "референдуми", які росія збирається провести на окупованих територіях України. За його словами, ці псевдореферендуми не мають ніякого значення, і Україна продовжить битися із загарбниками, незалежно від того, що скаже чи зробить путін. Кулеба запевнив, що Україна поверне кожен квадратний метр своєї території та звільнить людей, які опинились в окупації.

"Ви запитували мене про мораль. Знаєте, найбільше мене вразив моральний стан людей на звільнених територіях. Деякі з них підходили до наших солдатів та казали: "Ми майже втратили надію, що ви повернетесь. А тепер ви тут". І в них були сльози радості. І ніщо не надихає більше, ніж це видовище. Тому що ти розумієш — під окупацією ще залишаються люди, яких путін переконав, що росія тепер тут назавжди. Але вони все ще чекають на визволення. І коли ти уявляєш, як ці люди почуваються, це змушує тебе працювати ще наполегливіше", — пояснив Кулеба.

Що до ядерних погроз путіна, то голова МЗС вважає, що той, скоріш за все, блефує. Проте це не означає, що українська влада не сприймає такі погрози серйозно. Він підкреслив, що українці як нація готові зіткнутися з будь-якими випробуваннями задля перемоги. 

"Бо ми розуміємо, що ми б'ємося за свою свободу і за право бути собою. І якщо нам доведеться пройти через найбільш нищівні та складні речі, ми зустрінемо цей виклик з гідністю", — відзначив міністр.

Кулеба додав, що десятиліттями Радянський союз погрожував США та іншим демократичним країнам, що використає ядерну зброю, але ті ніколи не йшли на поступки. Він вважає, що цілком нормально боятися за своє життя та життя близьких через такі погрози, і, при цьому, не відчувати страху щодо ворога. Бо мільйони українців після початку війни відкинули страх і вирішили битися. 

Соліст Kalush Orchestra озвучив історію зруйнованого ірпінського будинку культури