Показ українського горору з 90-х

У три липневі п’ятниці ― 8-го,15-го і 22-го ― в Києві покажуть рідкісні українські стрічки з коментарями від кінокритиків у циклі "Дивне, химерне, фантастичне".

Про це повідомили організаторами події ― KINO42 та Довженко-Центр ― на сторінці у Facebook.

Першим фільмом в рамках проєкту стане "Оберіг" Миколи Рашеєва, знятий за творами Володимира Дрозда. Він є одним з рідкісних прикладів горорів в українському кіно. Місцем подій є Київ.

Оберіг

Попри те, що фільм став останнім проєктом режисера, який до цього знімав комедії, саме цю стрічку кінокритики вважають його найкращою роботою: непересічною та унікальною. Історія картини також є трагічною, оскільки вона свого часу не потрапила в масовий кінопрокат. Її показ обмежився лише рядом кіноклубів та місцем у нічному етері деяких телеканалів.

"Історія двох побратимів з далекого поліського села, які перебралися до Києва в пошуках кращої долі. Один з них одразу опиняється у вирі життя, інший – на його узбіччі. Після загадкової смерті першого з них, його справу продовжує другий. Проте його шлях до гори зіштовхується з неабиякою перешкодою — поступово він перетворюється на справжнісінького вурдалака", ― пишуть про фільм автори проєкту. ― До містичної складової додаються ще елементи соціального реалізму і навіть комедії абсурду. Все разом це створює похмуру історію про вічну опозицію між селом та містом, класичну для 90-х розповідь про прихід доби "несподіваних можливостей" та розповідь про маленьку людину, що поступово втрачає не лише своє коріння, але й себе".

Кінознавцем виступить режисер Станіслав Битюцький.

Коли: 8, 15 та 22 липня о 19:15

Де: KINO 42, вулиця Костянтинівська, 11Б.

Ціна: 120 грн.

Квитки можна придбати на сайті "ВКіно".

Довженко-Центр вже не вперше проводить подібну ініціативу. Якщо все ще невпевнені чи варто йти, можете подивитися проєкт зі схожою тематикою 2018 року від Центру Довженка:

В Українському домі відкриють "Кінопростір": що там показуватимуть