Денісова розповіла, що пережили українські захисники у російському полоні

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісоваз заявила про грубі порушення Женевської конвенції з боку росії щодо поводження з військовополоненими.

За її словами, ці факти підтвердилися під час останнього звільнення з ворожого полону громадян України.

Так, українські військовослужбовці, що повернулися з полону, розповіли про негуманне поводження з ними з боку окупантів. Їх тримали у полі, в ямі чи в гаражі, били прикладами, стріляли біля вуха, залякували.

Прикордонників з острова Зміїний, яких на буксирі доправили до Севастополя, місцеві репортери почали використовувати для російської пропаганди, розповідаючи про гуманну російську владу, яка організувала доставку полонених додому.

Натомість полонених вивезли у невідомому напрямку та поселили у наметовому містечку, де було -20 градусів. Через це у багатьох хлопців відмороження кінцівок. До них ставилися як до в’язнів, морально тиснули, а під час прогулянок у дворику спускали собаку.

"Такі дії з боку рф є порушенням статті 13 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, в якій наголошується на гуманному поводженні з військовополоненими. Крім того, військовополонені завжди повинні бути захищеними, зокрема від актів насилля чи залякування, а також від образ та цікавості публіки", — відзначила Денісова.

Вона додала, що подекуди полонених українців по декілька днів морили голодом, що є порушенням статті 26 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

Спротив російській окупації, день 40