В Києві руйнують садибу Зеленських

У Києві руйнують Садибу Зеленських 1890-х років.

Про це повідомляє пам'яткоохоронна спільнота "Цегла". 

Вже декілька днів поспіль будівельники демонтують внутрішні перекриття та дах історичної будівлі. Всередині будинку вибудовують нову суцільну стіну, на яку планують «сперти» фасад. На відео, яке виклала спільнота у себе в Telegram-каналі, чутно, як працюють будівельники. 

У Києві руйнують садибу Зеленських

Як розповідають в "ЦЕГЛА", будинок на вулиці Кониського (Тургенєвська), 22 збудували у 1890 році на замовлення купця Василя Маліна. Наразі ця споруда вважається однією з останніх дерев’яних садиб на Кониського, яка вціліла. У 1911 році у цей дім переїхала жити сім’я Зеленських, тому садиба і отримала таку назву. Родина заможних міщан декілька років проживала тут разом зі слугами та дітьми. Сучасники, звісно, можуть подумати, що ця споруда має відношення до президента України Володимира Зеленського. Однак спільне вони мають хіба що прізвище.

У Києві руйнують садибу Зеленських

Вперше знести садибу хотіли ще до війни у 2018 році — тоді незаконно розпочали знесення споруди. Втім, будівельникам завадили жителі та волонтери. Друга така спроба відбулась у 2022 році, про це повідомляли активісти громадської орагнізації "Мапа реновації". 

“Все, що старше ніж 80 років має бути збережено”. Чому в Києві зносять і руйнують історичні пам’ятки та що з цим робити