Чому воєнний стан в Україні пропонують продовжити одразу на 90 діб
Фото ілюстративне: Fotoreserg / Depositphotos

Президент Володимир Зеленський 18 травня подав на розгляд Верховної Ради законопроєкт, яким пропонується продовжити термін воєнного стану в Україні одразу на 90 діб. Раніше воєнний стан подовжували лише на місяць.

Представник Зеленського у Конституційному суді Федір Веніславський пояснив в ефірі загальнонаціонального телемарафону, чому воєнний стан пропонують продовжити одразу на три місяці. 

"Починаючи з 24 лютого ми двічі продовжували воєнний стан в Україні. Зараз ворог зосередився на будівництві фортифікаційних укріплень на тимчасово контрольованих територіях. Перехід у контрнаступ — це складніше, ніж оборона. Тож ми повинні усвідомлювати, що звільнити усю територію України протягом місяця ми навряд чи зможемо", — заявив Веніславський.

За його словами, для контрнаступу потрібно більше часу, ніж для оборони. Тож, відповідно, і військовий стан в Україні пропонують подовжити одразу на три місяці. У випадку, якщо українські захисники зможуть звільнити територію країни від окупантів менш ніж за місяць, Верховна Рада скасує воєнний стан — це передбачено законом "Про правовий режим воєнного стану". 

Зазначимо, що наразі законопроєкт Володимира Зеленського №7390 від 18 травня 2022 року про продовження воєнного стану в Україні на 90 діб з 25 травня перебуває на розгляді Верховної Ради. 

Військовий стан в Україні: що передбачає та які заборони