Чистий четвер 2024: дата, традиції, що не можна робити

В останній тиждень перед Великоднем віряни вже активно готуються до свята. Чистий четвер — один із найважливіших днів останнього тижня Великого посту. Чистий четвер в народі асоціюють з очищенням душі та тіла перед одним з найбільших релігійних свят року. 

"Наш Київ" розповість про свято Чистий четвер. 

Коли Чистий четвер 2024: дата

Великий піст складається з сімох тижнів. Останній називається Страсним. В його останні дні віряни готуються до святкування Великодня. Чистий четвер щороку припадає на різну дату, в залежності від дня святкування свята Христового Воскресіння.

2024 року у вірян західного обряду Чистий четвер припадає на 28 березня, а у вірян східного обряду на 2 травня.

Чистий четвер 2024: традиції

У Чистий четвер віряни йдуть на службу до церкви — сповідатися і причаститися. Запалену свічку з церкви треба приснемти додому, намагаючись не погасити її дорогою — якщо вірити старовинним прикметам, вона захистить дім від пожеж, а сім'ю — від хвороб.

Крім цього, в Чистий четвер починають готуватись до Великодня: пекти паски і фарбувати яйця, робити прибирання в домі та очищати тіло.

Також в Чистий червер потірбно неодмінно купатися, митися. За давньою традицією скупатися потрібно до сходу сонця — щоб символічно змити з себе гріхи, які накопичилися за рік.

Чистий четвер 2024: дата, традиції, що не можна робити, історія свята

Чистий четвер 2024: історія свята

Великий, або Чистий четвер — це четвертий день Страсного тижня. Цього дня згадують, як під час Таємної вечері Христос встановив таїнство святого причастя (євхаристію) — дав апостолам хліб і вино і сказав: "Це є тіло Моє і це є кров Моя". Потім по черзі омив ноги всім учням. На той час Христос уже знав, що буде, і сказав, що один із присутніх незабаром зрадить його. Коли всі разом пішли в Гетсиманський сад помолитися, там його зрадив Іуда Іскаріот — за 30 срібняків.

Чистий четвер для вірян — це символ повного духовного і фізичного очищення. Омивши ноги своїм учням, Ісус показав їм приклад смирення істинного християнина і братньої любові. Звідси пішла і назва дня.

Чистий четвер 2024: що не можна робити

В Чистий четвер не можна:

  • ображатися, сваритися, злитися;
  • порушувати піст, веселитися;
  • святкувати весілля, дні народження.
  • займатися важкою фізичною працею (повсякденними справами можна).

Чистий четвер 2024: народні прикмети

  • Якщо залишити неприбираним будинок чи немитим посуд, то весь рік буде невдалим.
  • Покладіть монетку у воду, якою миєте підлогу, щоб в домі водилися гроші.
  • Дощить — буде погана погода до самого літа.
  • Сонячна погода — до теплої та приємної весни.
  • Якщо тричі перерахувати всі гроші, які є в оселі, то родина буде в жити в достатку.
Вербна неділя 2024: дата та традиції свята