Чи приїде "швидка" під час комендантської години: роз'яснення МОЗ
Фото ілюстративне: ukrinform.ua

Міністерство охорони здоров'я роз'яснило, як працюють бригади екстреної швидкої допомоги в умовах воєнного стану. Зокрема, у МОЗ розповіли, чи приїде "швидка" на виклик під час комендантської години або оголошення повітряної тривоги. 

""Швидка" продовжує працювати цілодобово і виїжджає на виклики навіть під час комендантської години. Проте пацієнтам слід пам'ятати умови, за яких слід викликати бригаду екстреної допомоги", — пояснили в МОЗ.

Так, телефонувати на номер "103" слід за невідкладних станів та таких, що загрожують життю та здоров'ю людини й можуть призвести до різкого погіршення стану у разі ненадання екстренної медичної допомоги. Про такі стани можуть свідчити проблеми з диханням або його відсутність, а також критичні кровотечі. 

Далі після виклику диспетчер "швидкої" спілкується з абонентом і приймає рішення щодо подальших дій. Якщо є відповідні підстави, він направляє бригаду до пацієнта. Якщо ж таких підстав немає, то консультація може бути надана телефоном. 

Після прибуття за викликом рішення про необхідність госпіталізації ухвалює лікар бригади "швидкої" на основі наявного симптомокомплексу конкретного пацієнта. 

"Слід зауважити, що бойові дії ускладнюють роботу бригад екстреної медичної допомоги. Йдеться про так звану "червону зону", коли можливість надати медичну допомогу відсутня через інтенсивні обстріли. Тому громадянам варто бути уважними й не нехтувати сигналами повітряної тривоги, а за можливості, евакуюватися із зон, де тривають інтенсивні обстріли. Адже перебуваючи у безпеці ви зменшуєте навантаження на лікарів та роботу екстрених служб", — зазначили в МОЗ. 

Спротив російській окупації, день 54