Через санкції усі російські та білоруські фури мають покинути територію ЄС
Фото: facebook.com/nataszita

П'ятий пакет санкції Євросоюзу проти росії через її вторгнення в Україну передбачає, що усі російські та білоруські фури мають до 16 квітня покинути територію ЄС.

Про це заявила українська активістка Наталка Панченко, що була співорганізаторкою блокади вантажівок країни-агресора на польсько-білоруському кордоні.

"Коли на початку березня ми почали блокувати польсько-білоруський кордон, вимагаючи від Євросоюзу зупинити російські та білоруські фури, що возять у росію товари, ніхто ще не бачив у цьому проблеми, і в жодному з проєктів санкцій цього пункту не було. Нам, сотням активістів із різних країн, вдалося не тільки привернути до цього питання увагу ЗМІ, але й зчинити ефективний тиск на політиків ЄС", — написала вона.

П'ятий пакет санкцій Євросоюзу стосується, зокрема, і блокування російських та білоруських перевезень на всій території ЄС. Це означає, що тонни вантажів не поїдуть в росію, через що десятки тисяч росіян втратять роботу, а безліч російських і білоруських фур більше ніколи не поїдуть в Європу.

"Цього ми й добивалися. Адже відповідальність за пекло на українській землі лежить на всіх росіянах, які не чинять спротиву цій війні", — відзначила Панченко.

Вона додала, що активісти поки не планують розслаблятися. Вони хочуть пересвідчитися, що ці санкції дійсно будуть працювати та чи призведуть вони до блокади торгівлі між ЄС та росією. Крім того, активісти продовжать тиск на всі країни ЄС з вимогою негайного ембарго на російські газ, нафту та вугілля, а також — ще більший тиск на компанії, які своїми податками фінансують російських окупантів.

Нагадаємо, напередодні Рада ЄС затвердила п’ятий пакет економічних і персональних санкцій проти росії через її вторгення в Україну та звірства, які вчиняють окупанти. 

Спротив російській окупації, день 45