Пожертви на ЗСУ зросли

У дні масованих обстрілів цивільної інфраструктури українці набагато активніше жертвували кошти на підтримку ЗСУ. Про це свідчать дані Опендатабота.

Так, лише за жовтень донати на такі благодійні платформи як UNITED24, "Повернись живим" та "Фонд Сергія Притули" склали 1,5 мільярда гривень. При цьому найбільше донатили на UNITED24 — за півроку роботи платформи на її рахунки надійшло понад 6,8 млрд грн.

Абсолютну більшість пожертв на UNITED24 — 83% від загальної суми надходжень або ж 5,6 млрд — українці надіслали на підтримку ЗСУ. На медичну допомогу надійшло 745 млн грн (11%), а на гуманітарні потреби — лише 429 млн грн (6%).

По місяцях найбільше грошей задонатили у липні — 2,24 млрд грн. Основний сплеск пожертв був у період з 4 по 10 липня, коли українці віддали 1,86 млрд грн — 83% від загальної суми пожертв в цьому місяці. Аналітики Опендатабота припускають, це сталося після трагедії з обстрілом торговельного центру в Кременчуці.

У серпні та вересні, в середньому, українці переказували по 90 млн грн на тиждень. Пожертви почали зростати після першого масованого обстрілу енергетичної інфраструктури — з 10 по 16 жовтня сума донатів за тиждень збільшилась на 36%. А обстріли на наступному тижні збільшили підтримку ЗСУ у 2,8 раза — на 251 млн грн.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення фонд "Повернись живим" зібрав майже 5 млрд грн. Як і у випадку з UNITED24, кількість та суми донатів суттєво зросли після початку масованих обстрілів інфраструктури у жовтні. За період з 10 по 16 жовтня українці задонатили у фонд 108 млн грн. Тобто, 1,6 раза більше, ніж за тиждень до того.

Схожа ситуація склалася після масових обстрілів у листопаді. Так, з 14 по 20 листопада українці поповнили рахунки фонду на 140 млн гривень. Це — у 2,3 раза більше, ніж за тиждень до того.

"Фонд Сергія Притули" за дев'ять місяців повномасштабної війни зібрав трохи більш як 3 млрд грн. Кількість пожертв у цей фонд після початку масових обстрілів цивільної інфраструктури також суттєво зросла — у понад 3 рази за місяць.

Раніше ми писали про те, що амбасадор UNITED24, американський асторавт Скотт Келлі, прибув до Києва. Келлі сам виступив ініціатором приїзду, не злякавшись перебоїв зі світлом та водою у столиці.