Будівництво ЖК Fresco Sofia на Олеся Гончара у Києві визнали незаконним

Київський касаційний суд остаточно підтвердив законність рішення Київради  від 2018 року про заборону будівництва ЖК Fresco Sofia на вулиці Олеся Гончара, 17-23. Забудовнику доручили демонтувати кілька поверхів.

ЖК Fresco Sofia почали будувати у 2008 році. Ця будівля знаходиться у Центральному історичному ареалі міста, в межах охоронної зони ансамблю споруд Софійського собору, на території буферної зони об`єкта всесвітньої спадщини: "Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра". 

Будівництво ЖК Fresco Sofia на Олеся Гончара у Києві визнали незаконним

У постанові суду зазначили, що висота будівлі встановлювала реальну загрозу виключення пам`ятки згаданої з об`єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Гранично допустима висота нових будинків та надбудов на цій території не повинна перевищувати 12-25 м.

Ще у серпні 2020 року Віталій Кличко наголошував, що забудовник пообіцяв прибрати зайві поверхи, щоб висота будівлі не перевищувала 27 м. Але тільки зараз, після 15 років судових процесів та боротьби активістів із забудовником, у конфлікті нарешті поставили крапку.

Раніше ми писали, що влада Києва наразі не в змозі зупинити будівництво ЖК Oasis на Рибальському півострові. Попри прохання Головного управління розвідки, розірвати договір із забудовником не виходить.

Суд повернув землі університету КНУТКТ, де планували звести офіси та ЖК