Будинок Сікорського на Подолі перейде у власність Києва: що там буде

Будинок Сікорського на Ярославовому Валу, 15-б перейде у власність міста.

Про це Міністерство оборони, яке нині володіє спорудою, повідомило виданню "Твоє місто".

Зазначається, що відповідні документи вже погодили в Міністерстві економіки. Зараз питання на розгляді Кабміну.

"Міністерство оборони надало Мінекономіки комплект документів для розроблення відповідного проєкту розпорядження і внесення його у встановленому порядку на розгляд уряду", — йдеться у відповіді Міноборони на запит журналістів.

Відомо, що в будівлі планують зробити музей, проте вона наразі перебуває в аварійному стані. За підрахунками активістів реставрація обійдеться у щонайменше 64 мільйони гривень. Водночас активістка проєкту "Будинок Сікорського" Ольга Гвоздік переконана, що відновлення можливе не за рахунок міського бюджету, а коштом потенційних меценатів. Серед них, наприклад, посольство США та родина авіаконструктора.

"Остання розмова з посольством США та сином Сікорського відбулася ще перед повномасштабним вторгненням. Вони сказали, мовляв, визначайтеся з власником, передавайте, тоді будемо повертатися до якихось розмов. Але гарантій уже ніхто не давав", — зазначила Гвоздік.

Нагадаємо, у триповерховому будинку ХІХ століття до еміграції в США мешкав Ігор Сікорський. Саме тут всесвітньовідомий авіаконструктор створював та випробовував свої перші моделі літальних апаратів. У 2016 році киянам навіть пропонували купити садибу.