Блакитний Місяць у серпні: що це за явище та коли його можна побачити

У кінці серпня відбудеться унікальне астрологічне явище — українці та жителі всієї Землі зможуть побачити Блакитний Місяць. У NASA обіцяють, що це буде найяскравішою подією літа.

Що таке Блакитний Місяць

Блакитним Місяцем називають третю з чотирьох фаз повного місяця в сезоні. Це рідке явище,  оскільки зазвичай на три місяці сезону припадає три повні. Крім того, саме цей супермісяць, який очікується в серпні, ще й збігається з максимальним наближення місяця до землі. Тобто очікується, що це буде найближчим, найбільшим і найяскравішим повним місяцем всього 2023 року.

Як часто буває Блакитний Місяць

Як ми вже писали вище, Блакитний Місяць — явище унікальне. Настільки, що наступного разу ми зможемо побачити його в небі не раніше 2032 року.

До цього ж подібний "блакитний супермісяць" можна було спостерігати у 2018 році. Загалом явище з’являється не частіше, ніж раз на 2-3 роки.

Коли та як українці можуть побачити супермісяць

З чотирьох супермісяців цього року, два — припадають на останній місяць літа. Перший спостерігали 1 серпня, наступний очікують у ніч на 31 серпня. Для того, щоб його побачити, починайте дивитися в небо відразу після заходу сонця. Не помітити настільки яскраве явище буде важко, адже в цю ніч Місяць виглядатиме набагато більшим і яскравішим, ніж зазвичай.

Остання повня з чотирьох відбудеться 28 вересня. Очікується, що Місяць буде в 361552 км від Землі.

Науково-популярні фільми та серіали про космос