Безкоштовна заміна ламп
Фото: unsplash.com

Українці зможуть безплатно обміняти старі лампи розжарювання на енергоощадні світлодіодні лампи з 16 січня. Таке рішення ухвалив Кабінет міністрів на засіданні 10 січня.

Програма з обміну лампочок спочатку діятиме у режимі бета-тестування. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, на першому етапі планується замінити до 500 тисяч ламп у шести регіонах України. Загалом же Єврокомісія закупила для України 30 млн світлодіодних ламп, а Франція додасть ще 5 млн.

"Після цього орієнтовно за два тижні проєкт запуститься у звичайному режимі по всій території Україні", — сказав очільник уряду.

Подати заявку на безкоштовну заміну старих ламп на LED можна буде через "Дію", а потім — отримати до п'яти нових ламп у найближчому відділенні "Укрпошти". В уряді обіцяють, що весь процес буде "максимально простим і швидким".

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, команда Мінцифри працює над розробкою нової послуги у "Дії". Цього тижня мають розпочати запис на бета-тестування. Попередня заявка у "Дії" має гарантувати, що заявник точно отримає LED-лампи.

Нагадаємо, в Україні розширили перелік безкоштовних ліків, вартість яких покривається за кошти державного або місцевого бюджетів в межах програми медичних гарантій.

Обміняти старі лампи розжарювання на LED можна буде на "Укрпошті"