авіакатастрофа MH17
Фото: Peter Dejong / AFP

Українська кінокомпанія Babylon'13 випустила трейлер фільму "Залізні метелики" про збиття росією малазійського рейсу MH17 у 2014 році. Тоді внаслідок трагедії загинули 298 людей. 

Відео опублікували на YouTube-каналі Babylon'13

Над створенням фільму працював режисер Роман Любий, продюсери Андрій Котляр, Володимир Тихий, Давід Лехмер, Ізабель Бертолон та Богуміла Жлуктенко. У стрічці використали фрагменти аудіоперехоплення розмови російських військових, що стало одним із доказів у справі про збиття літака. 

"Залізні метелики" ретельно складає картину збиття малазійського літака MH17 та особливу увагу приділяє російській пропагандистській машині, яка постійно змінювала риторику щодо катастрофи

У фільмі також використали архівні кадри, вирізки зі справ та фрагменти телеефіру, інтерв'ю, документальні спостереження, елементи перформансу та анімацію. Світова прем'єра "Залізних метеликів" запланована на зиму 2023 року. 

Як відомо, 17 липня 2014 року у небі над тимчасово окупованою територією Донбасу російські військові збили пасажирський літак MH17 зенітним ракетним комплексом "Бук". На борту були 298 громадян різних країн світу — усі вони загинули.

Розслідування катастрофи триває 8 років. Вирок у справі мають оголосити до 15 грудня 2022 року. 

Нагадаємо, що у Греції розбився український військовий тактично-транспортний літак АН-12БК. На борту знаходилися вісім членів екіпажу, усі вони — громадяни України. Згодом стало відомо, що весь екіпаж загинув