Яка ситуація в енергосистемі 20 грудня

Станом на 20 грудня аварійні відключення електроенергії застосовуються в 11 регіонах України. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

За його словами, вранці в енергосистемі працювали вісім блоків атомних станцій та десять теплових станцій. Однак суттєві пошкодження, спричинені російськими обстрілами, в мережі зберігається значний дефіцит електроенергії. Тому для підтримки збалансованої роботи системи енергетиками довелося застосувати аварійні відключення в 11 регіонах. Зараз тривають ремонти тривають, але ситуація залишається "дійсно складною".

Голова уряду додав, що в умовах, коли енергосистема зазнає постійних ударів, давати прогнози щодо відновлення стабільного енергопостачання неможливо. І закликав місцеву владу "не створювати завищених очікувань".

"Ми говоримо людям правду про те, що ситуація складна; про те, що світло може бути всього по декілька годин на день; про те, що стан справ в енергосистемі може як покращитися, так і погіршитися залежно від інтенсивності та масованості нових атак росіян", — зазначив Шмигаль.

Щодо ситуації у Києві, то тут стан енергетичної системи практично не змінився відучора, повідомив виконавчий директор компанії YASNO Сергій Коваленко.

За його словами, протягом дня аварійно відключалося майже усе місто — близько 1,1 млн користувачів. Зараз столиця має наполовину менше від необхідної потужності, значна частина якої йде на живлення критичної інфраструктури.

"На наближення до графіка поки навіть не розраховуємо. По факту зараз маємо потужність на 50% меншу необхідної. З якої треба запитати критичну інфраструктуру. Але світло стабільно подається на критичну інфраструктуру, місто здебільшого з водою та опаленням. Водночас диспетчери намагаються зробити так, щоб райони мали постачання хоча б на короткий час, але є низка будинків, які не включалися від учорашнього ранку", — розповів Коваленко.

Нагадаємо, в ніч на 19 грудня росія знову атакувала енергосистему України дронами-камікадзе. У Києві безпілотники спричинили вибухи у кількох районах та влучили об'єкт критичної інфраструктури. В області дрони також пошкодили об'єкти інфраструктури та приватні будинки. 

У Києві відновили систему водопостачання, — Кличко