Яка зараз ситуація у Маріуполі та на Азовсталі
Скріншот із відео

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко розповів про ситуацію у місті та на заводі "Азовсталь". За його словами, наразі від 150 до 170 тисяч маріупольців залишаються заручниками окупантів, а військові рф вдаються до тиску на сім'ї українських захисників. 

За його словами, противник продовжує атакувати "Азовсталь" з неба, землі та намагається просунутися по суші. 

"Цинічність ворога наростає. Окупанти атакують не тільки захисників в "Азовсталі", але й їхні сім'ї. Вчора окупанти оприлюднили в соцмережах особисті контакти (телефони, профілі) наречених та дружин наших захисників. Найвищий рівень нелюдяності та цинізму", — зазначив він.

Водночас, додав Андрющенко, жителі Маріуполя потермають від гуманітарної кризи. Малодоступною залишається питна вода, а для більшості маріупольців потрібно подолати великий шлях до точок видачі води, якої теж не вистачає. 

"Усі підвали затоплено, вулиці перетворено на ріки. Робітники водоканалу отримали водолазне спорядження та намагаються безуспішно ремонтувати прориви у підвалах", — зазначив він. 

Інша проблема — нестача їжі. У місті спостерігається збільшення потоку торговців із навколишніх сіл, а також зростання стихійних ринків. 

"Але проблема — гроші. З'явилася друга точка "обналу" гривні біля "Метро". Курс 1,8, але в Донецьку 2,2. Мародери під "кришею" самомера Костянтина Іванщенка грабують маріупольців навіть тут", — додав він.

Водночас деякі жителі міста, які мають електроенергію, почали дивитися українське телебачення через Т2. 

"Тому у нас велике прохання до редакторів, журналістів та ведучих наших українських телеканалів пустити хоча б бігучу стрічку про те, що Україна чекає та бореться за маріупольців. Що все поширене окупантами є брехнею: ніякої кримінальної відповідальності, ніякої примусової мобілізації при перетині лінії зіткнення немає. Це надважливо для реальної боротьби з дезінформацією окупантів", — написав Андрющенко.

Він також закликав надавати інформацію про "зелені" коридори та евакуацію, аби люди мали шанс вирматися із заблокованого міста. 

Спротив російській окупації, день 80