Арка дружби народів
Фото: wikipedia.org

Київрада перейменувала та декомунізувала Арку дружби народів — тепер вона називатиметься Аркою Свободи українського народу. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

"Друзі! Сьогодні Київрада ухвалила рішення щодо декомунізації назви арки Дружби народів. Тепер це — Арка Свободи українського народу", — написав він.

Крім того, столичні депутати затвердили перелік понад 40 пам'ятників та пам'ятних знаків, які будуть демонтовані зі столичних вулиці та будинків. Після демнтажу їх передадуть до музею тоталітаризму.

Що стосується перейменувань столичних топонімів, що пов'язані з росією, то це, за словами, мера — резонансна тема. Кличко відзначив, що столична влада почула думки та побажання киян, а також критику перейменувань. Тому з наданням цим вулицям нових назв поки вирішили не поспішати.

"Щоб не ухвалювати поспішних рішень, залучаємо фахівців інститутів академії наук України, інституту національної пам'яті та інших установ для завершення процесу найменувань. Сьогодні є запит українського суспільства прибрати з карти Києва назви, пов'язані з росією. Але, нові назви мають жити десятки, а то й сотні років.Тому процес найменувань має бути швидким, проте обґрунтованим", — відзначив мер.

Рейтингове голосування стосовно перейменування столичних об'єктів вирішили подовжити до 19 червня. Віддати свій голос можна в додатку "Київ цифровий".

Скульптуру робітників на Арці демонтували