Вартість оренди квартир у Києві та Львові

Аналітики застосунку bird, який допомагає знайти та орендувати житло, порівняли вартість оренди квартир у Києві та Львові.

За даними аналітиків, кількість запитів на оренду квартир у Києві зараз є приблизно такою ж, як у січні 2022 року, до початку повномасштабного вторгнення. Водночас ціни на оренду житла у столиці впали на третину або більше.

Найбільшого падіння зазнала вартість оренди трикімнатних квартир, які рік тому могли коштувати 45 000 грн, станом на 31 січня цього року у середньому здавалися за 18 000 грн. "Однушки" подешевшали в середньому на 3500 грн (з 12 500 грн до 9000 грн), а двокімнатні квартири — на 5000 (з 17 000 грн до 12 000 грн).

Водночас у Львові протягом останнього року орендовані квартири мали неабиякий попит серед мешканців інших регіонів, які прагнули переїхати у більш безпечне місце. Попри спричинені ракетними ударами проблеми з електроенергією, багато хто продовжує обирати Львів саме як "безпечну альтернативу" столиці та іншим містам. Закономірно, що це спричинило зростання вартості оренди житла у місці — зараз вона вища, ніж у Києві.

Наприклад, станом на 31 січня оренда однокімнатних квартир у Львові у середньому коштувала 13 500 грн, двокімнатних — 16 000 грн, а трикімнатних — 19 000 грн.

Зазначимо, що також у Києві все частіше орендують квартири, розташовані до десятого поверху. Попит на них збільшився на 50% у порівнянні із попитом на квартири на вищих поверхах. Така ситуація простежується від жовтня 2022 року, коли почалися масовані обстріли та відключення світла.

Пошкоджений внаслідок обстрілів бізнес-центр на Лук'янівці відновлять до осені