Паркування
Фото: pexels.com

Антимонопольний комітет оштрафував КП "Київтранспарксервіс" через завищені тарифи на паркування в столиці. Про це повідомили у пресслужбі КМДА.

АМКУ визнав КМДА та "Київтранспарксервіс" порушниками законодавства про захист економічної конкуренції. Комітет встановив, що комунальне підприємство скористалося монополією на послуги з паркування та встановило завищені тарифи, а КМДА затвердила їх своїм розпорядженням.  

Так, до розрахунку вартості паркування комунальники внесли статті витрат: "облаштування паркувального майданчика заїзними кишенями" та "обов’язкові платежі 60%". Однак, відповідно до "Порядку формування тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів", усі паркувальні майданчики "Київтранспарксервісу" мають облаштовуватись коштом підприємства.

Свої розрахунки "Київтранспарксервіс" надав до КМДА, і на їх підставі затвердили новий тариф на паркування у столиці. Запровадження цього рішення збільшило вартість послуги з паркування у столиці на 60% — 82,3%.

АМКУ зобов’язав "Київтранспарксервіс" та КМДА протягом двох місяців припинити порушення. А також додатково наклав на комунальне підприємство штраф у розмірі 1 484 750 грн. 

У комітеті підкреслили, що це — вже не перше порушення "Київтранспарксервісу". У липні 2021 року на підприємство вже накладали штраф у розмірі 2,6 млн грн.

"Було встановлено, що КП "Київтранспарксервіс" вимагало з переможців електронних аукціонів за право розміщення/облаштування паркувальних майданчиків сплатити додатковий платіж та стягувало штрафи за відмову від укладання договору чи підписання актів приймання-передачі. Підприємство досі не сплатило штраф за це порушення та оскаржує рішення АМКУ у судах. Господарський суд Києва підтримав позицію комітету", — розповіли в АМКУ.

Рішення КМДА про платне паркування в Києві є незаконним — суд