5 канал створив календар із голими журналістками: реакція громадськості

"5 канал" розпочав проєкт для збору коштів на передову. Ініціатива, яку запустили до дня Збройних Сил України, має на меті зібрати мільйон на закупівлю рацій для військових. Проте благородні цілі не врятовували український телеканал від скандалу.

Що сталося

Для того, аби зібрати мільйон на рації для ЗСУ, "5 канал" вирішив випустити календар із голими зображеннями журналісток.

12 кореспонденток зняли з воєнним обладнанням. Як зазначають на каналі, це була ініціатива самих журналісток.

"Працівниці 5-го каналу стали моделями на світлинах спеціального календаря 2023-го року. Усі фото — без цензури. Ексклюзивно придбати календар спочатку можна буде на аукціонах, а згодом така можливість з’явиться у всіх", — написали на сторінці каналу під сюжетом про фотосесію журналісток.

Нижче ви можете ознайомитися з цим відео.

Реакція медійників

З появою новини про календар із голими журналістками, представники та представниці медіа звинуватили "5 канал" у сексизмі та об’єктивізації.

Зокрема з’явилася колективна заява медійників, які назвали дії каналу сексистською акцією, сповненою дискримінаційних наративів. Її підписали щонайменше 16 осіб та колективи громадських організацій.

"Це нівелює роботу, яку роблять медіа і громадянське суспільство для того, аби жінок в Україні, в тому числі військовослужбовиць, не сприймали як сексуальний об’єкт. Жінки-військові самі часто стикаються з сексизмом і сексуальним насильством і вимушені боротися з цими явищами", — йдеться в тексті заяви.

Також на скандальний проєкт звернули увагу у журналі для жінок Wonderzine Україна. Вони опублікували більш розгорнуті позиції деяких медійниць, які підписали колективну заяву про неприпустимість сексистської акції 5 каналу.

Реакція українців на скандал

Думки українців щодо доцільності використання світлин оголеного жіночого тіла у благодійних зборах розділилися. Багато хто, як і медійники та медійниці, відверто в шоці з дій 5-го каналу. Хтось вбачає у цьому виключно мистецтво, хтось вважає, що будь-які ініціативи важливі, якщо сприяють наближенню перемоги України.

Реакція 5-го каналу на хейт

"5 канал" після неабиякої хвилі хейту та звинувачень у сексизмі продовжує нагадувати про свій календар, розпочав аукціон з його продажу й ніяк не реагує на скандал.

Тільки операторка телеканалу Ganka Garna (нік у Facebook) у відповідь на критичний пост воєнної кореспондентки Ірини Сампан написала, що не бачить в ініціативі знецінення професії й об'єктивізації жіночого тіла.

"Можливо мені пощастило більше, ніж іншим, але я ніколи не відчувала, що народилась тільки для того, щоб тішити чиєсь око. Мені вкрай шкода, що хтось зтикається з цією несправедливістю, і я готова боротися, щоб такого не було. Власне, своєю роботою я дуже часто це доказую. Мені так само інколи говорять речі, які ти зауважувала в дописі, та я не реагую на них, просто роблю свою роботу і пояснюю, чого я тут знаходжусь. Але також не проти і тішити око в неробочий час. Людське тіло вважаю прекрасним поза будь-яким контекстом. В кожного свої погляди", — зазначила операторка.