2017 рік «Київспецтранс» вперше за багато років закінчив з прибутком, — Андрій Грущинський

Вперше за багато років ПрАТ «Київспецтранс», яке забезпечує вивіз сміття з більшої частини Києва, стало працювати в режимі розвитку, а не виживання. Про це в інтерв’ю сайту «Новое время» розповів голова правління підприємства «Київспецтранс» Андрій Грущинський.

«Коли я почав працювати на підприємстві, то зіткнувся з великою податковою заборгованістю, що склалася за кілька років. Плюс чималі штрафи, пеня, значний ризик арешту рахунків і зупинки роботи. По-друге, сміття на полігоні не складалося відповідно до технології, а хаотично скидалося на майже вертикальних схилах. Це значно збільшувало ризик пожежі через самозаймання відходів. Ми тоді переконали столичних чиновників, отримали фінансування і "підтягнули" полігон до задовільного стану. За результатами 2017 року, вперше за всі роки діяльності підприємство отримало нехай невеликий, але прибуток. Ми оновили парк сміттєвозів, контейнерів і з того часу продовжуємо це робити регулярно. Поступово почали оптимізувати бізнес-процеси для зменшення витрат і підвищення рентабельності», — розповів він.

Нагадаємо, раніше на загальних зборах акціонерів ПрАТ «Київспецтранс» було прийняте рішення направити до КМДА лист з пропозицією про необхідність розробки проекту будівництва сміттєпереробного заводу з потужностями не менш ніж 450 тис. тонн на рік. Будівництво заводу дасть можливість вирішити проблему захоронення сміття. 1 жовтня 2018 року, відповідно до рішення Київради, п’ятий полігон у Підгірцях повинен бути закритий і законсервований. Полігон у Підгірцях, куди звозять більшу частину сміття з Києва, вже не перший рік переповнений. Проблемний полігон удвічі більше львівських Грибовичей, і проблеми столиця може теж мати набагато серйозніші.

В інтерв’ю Андрій Грущинський заявив, що на сьогодні п’ятий полігон працює в штатному режимі. Ніяких аварій, виходу з ладу насосного обладнання або інших надзвичайних ситуацій немає.

«Спільно з депутатами Ходосівської сільської ради ми нещодавно провели обстеження полігону. Склали відповідний акт, в якому зазначено: "Перевіркою було зафіксовано незначний витік фільтрату в навколишнє середовище в зв’язку з тим, що з ладу вийшло перекачувальне обладнання (насос)". Частина фільтрату перелилася не за межі полігону, а у передбачений для таких випадків обвідний канал. Витоку фільтрату з території полігону немає», — пояснив він.

Нагадаємо, у вересні минулого року Андрій Грущинський переїхав жити у Підгірці. За його словами, для того щоб краще зрозуміти проблеми, які створює полігон для навколишнього середовища і місцевої громади.