20 закладів харчування з Київщини збирають на дрони для ГУР: у Києві провели презентацію кампанії “Смачно, бо на дрони!”
Смачно, бо на дрони!

23 жовтня в київському стейк-хаусі BEEF відбулася презентація кампанії “Смачно, бо на дрони!”, яка має на меті спільно з українськими закладами харчування збирати кошти на дрони для Головного управління розвідки МО України.

“Багато українських рестораторів і підприємців, залучених до ресторанної сфери, з перших днів повномасштабного вторгнення приєдналися до волонтерського руху. Сьогодні цей креативний класт об’єднався та реалізує спільний із Фондом “Сучасна Україна” проєкт для Головного управління розвідки і для нас це велика честь. Я переконаний, що Київ уже сьогодні є гастрономічною столицею не лише нашої країни, а й Європи і цей розвиток лише посилюватиметься. Але зараз мова не лише про бізнес чи прибуток. Йдеться про боротьбу, про врятовані життя і про знищення ворога. Ми вдячні кожному, хто долучився, адже дронів на фронті дійсно бракує. Знаємо, що вже подолано перший мільйон і це означає, що далі лише буде. Хлопці на передовій чекають, ми вдячні, працюємо і разом рухаємося до перемоги”, — наголосив Андрій Юсов, представник ГУР МО України.20 закладів харчування з Київщини збирають на дрони для ГУР

Кожен заклад, який приєднується до кампанії, збирає на спеціальний SECRET BOX — комплект вартістю 50 тисяч гривень, що включає FPV-дрон та всі необхідні комплектуючі, аби він становив повноцінну бойову одиницю.

“Для цього самостійно можна обрати зручний формат участі: створити спеціальний розділ у меню, передавати частину або повну вартість окремих страв чи напоїв на благодійність або робити прямі донати. Також передбачена можливість організовувати тематичні благодійні події”, — розповідає Володимир Гавриш, президент Фонду “Сучасна Україна”.

Акція триває в Україні з вересня і вже об’єднала навколо спільної мети понад 130 закладів. У Києві до кампанії долучилися ресторани BEEF та Lucky, Jela café, бар HOTEL13, кафе “Гамак”, дві вареничні “Балувана Галя”, сімейний ресторан KINTO, ресторан “Казан Диван”, “Культ”, піцерія “Дядька Джузеппе”, а також ресторани KY+1 “Юрба” та to be.

У Київській області на дрони збирають ресторанно-готельний комплекс Biruza Club (Святопетрівське), кафе “Порцеляна” (Українка), Two Chellа's Pizza (Ірпінь), кав’ярня-бургерна Max Drive та кав’ярня “Орбіта” (Бориспіль), а також кав’ярня Blessed із Боярки.20 закладів харчування з Київщини збирають на дрони для ГУР

“Ми розуміємо, що ми тут, і можемо працювати, можемо жити, тільки завдяки хлопцям, які борються за нашу незалежність, за незалежність України. І тому моя позиція залишається незмінною: або ти тут працюєш на благо країни, або ти на фронті. Ми допомагаємо кожен чим може, кожен день думаємо про це”, — каже Володимир Ярославський, співзасновник ресторану Lucky, який одним із перших приєднався до кампанії.

Заклади обирають різні механіки участі, і благодійні страви відрізняються.

Наприклад:

  • Jela café перераховує на дрони вартість супів, салатів та закусок;
  • HOTEL13 створив спеціальний коктейль; 
  • “Балувана Галя” передає 7% вартості вареників із картоплею, грибами та шкварками;
  • “Казан Диван” — частину вартості плову, люля-кебабу з баранини та десерта “Андрути”;
  • “Культ” — частину вартості боула з креветкою, смачної пательні та десерта “Тірамісу”;
  • “Дядька Джузеппе” — 25% вартості всіх піц та кави;
  • KY+1 — частину вартості коктейлів Stantsiia kintseva, Poshtova revolution, Reyterska never sleeps, а також бургера “Київський класичний” та KY-ролу з телячим язиком;
  • “Порцеляна” — частину вартості сирників зі згущеним молоком, вівсянки з мусом із креветки, курячого бульйону, овочевого супу мінестроне, курячого філе з кус-кусом та імбирного чаю;
  • BEEF — 50% прибутку від стейків Porterhouse та T-bone різного віку витримки.

Одна з найвідоміших шефів країни, суддя “МастерШеф” і авторка унікального шефського столу в ресторані BEEF Ольга Мартиновська розповіла, що під час навчання у французькій кулінарній школі Le Cordon Bleu дізналася про особливу філософію кухні. Попри те, що кожен кухар мав свою посаду, вся команда називалася “la brigade” — бригада.

“Шеф завжди казав: кухня — це як армія. Вона не може працювати на одній людині, не може бути хаотичною. Усе має бути чітко, злагоджено й структуровано, як у війську”, — згадує Ольга.

Вона наголосила, що саме тому вважає цю ініціативу «Смачно, бо на дрони!» дуже символічною: “Вважаю дуже доречною і цю співпрацю, і саму механіку збору коштів — підтримку нашої армії на передовій армією, яка стоїть у тилу, на кухні, яка годує”.

“Це чудово, що ми можемо водночас закривати базову людську потребу — відчуття голоду — і при цьому підтримувати наших захисників”, — додала Ольга. 

Вона закликала колег-шефів долучатися до ініціативи у зручний для кожного спосіб і запропонувала ще одну ідею: виділити в закладах один “благодійний” стіл, вартість страв із якого спрямовуватиметься на закупівлю дронів для фронту.

Влаштувати захід допоміг український ресторатор, власник BEEF Руслан Шибаєв.

До кампанії "Смачно, бо на дрони!" вже приєдналося 100 закладів: як просувається акція?