14 млн "бойових" премій: викрили ще двох командирів Нацгвардії Київщини
Фото: СБУ

Ще двом командирам Нацгвардії Київщини оголосили підозру в справі про незаконні "бойові" премії.

Про це повідомили в Службі безпеки України та Державному бюро розслідувань.

Зазначається, що працівники СБУ та ДБР викрили оборудку на початку року. Наразі відомо про шістьох посадовців однієї з військових частин Київської області, замішаних у схемі. Вони нараховували собі виплати за виконання бойових завдань, сидячи в тилу. Щомісячна "надбавка" складала 100 тисяч гривень. Загалом йдеться про майже 14 млн грн незаконно нарахованих премій.

СБУ та ДБР викрили "тилових" командирів Нацгвардії, які незаконно присвоїли собі майже 14 млн "бойових" премій

"Шість посадовців після запровадження додаткової винагороди для військовослужбовців на початку повномасштабної агресії вирішили збагатитися на бойових виплатах. Вони щомісячно нараховували доплату в 100 тисяч гривень підлеглим, які перебували у Києві, а не на передовій", — зазначили в ДБР.

У СБУ додають, що за даними слідства, до організації оборудки причетний заступник командира — начальник штабу військової частини, який власне і виписував відповідні рапорти керівному складу. Особи останніх слідство також встановило, зокрема серед них:

  • командир дивізіону;
  • командир 3-го батальйону;
  • начальник відділення обліку особового складу;
  • заступник командира 1-го батальйону;
  • командир роти.

Чотири посадовці отримали премій на загальну суму близько 9 млн грн, ще два — командир батальйону та начальник відділення обліку особового складу — 4,5 мільйони гривень.

СБУ та ДБР викрили "тилових" командирів Нацгвардії, які незаконно присвоїли собі майже 14 млн "бойових" премій

Відтак начальнику штабу військової частини й п’ятьом його підлеглим повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до військової служби). Їм загрожує до 8 років тюрми.

Обвинувальні акти вже скеровано до суду. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.  

Правоохоронці додали, що слідство триває. Нині встановлюють обставини злочину для притягнення всіх винних до відповідальності.

СБУ та ДБР викрили "тилових" командирів Нацгвардії, які незаконно присвоїли собі майже 14 млн "бойових" премій

Нагадаємо, на початку серпня ДБР та СБУ викрили керівників одного з навчальних центрів Нацгвардії, які за такою ж схемою нарахували собі майже 1 млн "бойових" премій.