Зібрали місця столиці, де готують традиційний узбецький плов, манти, шурву та багато інших страв.
"ІШАК"
У двох ресторанах "ІШАК" на Великій Васильківський та на Печерську пропонують скуштувати традиційний узбецький плов, хліб з тандиру, чебуреки з великою кількістю начинки та багато іншого. Найбільшою популярністю серед гостей користуються хачапурі й м’ясо на мангалі.
У закладах працює відкрита кухня з мангалом і тандир, завдяки чому гості спостерігають за приготуванням їжі. В інтер'єрі переважають східні мотиви – дерев'яні меблі, кольорові килими та багато зелені. У ресторані є VIP-зал з м'яким довгим диваном уздовж кімнати та низькими столиками. Дещо з меню:
- Шурпа ташкентська — 530 грн
- Піде з ароматною телятиною — 395 грн
- Чебуреки — від 165 до 195 грн
- Плови — від 375 до 1500 грн
- Філе качки гриль — 545 грн
Адреси: вул. Велика Васильківська, 85/87; Кловський узвіз, 10
"КазаН ДиваН"
У ресторані "Казан ДиваН" на Дарниці подають традиційні страви узбецької і класичної європейської кухні.
Одна з фірмових страв – плов, який завжди готують на відкритому вогні у казані. Крім нього кухарі ресторану готують самсу, лагман з бараниною, чебуреки, люля-кебаб, манти. Хліб та коржі вони випікають у спеціальному тандирі.
Ресторан розташований на двох поверхах. На першому – основний зал, на другому – лаунж-зона. Інтер'єр закладу оформлений у колоритному східному стилі.
Дещо з меню:
- Люля кебаб на лаваші — від 175 грн
- Плов Середземноморський — 375 грн
- Манти з бараниною — 35 грн/шт
- Лагман по-уйгурськи — 225 грн
- Шашлик по-ташкентськи — 395 грн
Адреси: вул. Олександра Мишуги, 2
Havokand
Havokand, названий на честь міста на сході Узбекистану, відкрився відносно недавно – ресторану ще немає і року, але у нього вже є постійні відвідувачі. У ресторані облаштовані дві зали. Тут подають страви виключно національної узбецької кухні: плов, манти, шурпу, кілька видів хачапурі та інші. Є окреме гриль-меню зі стейками, люля-кебабом з гарніром і овочами, бургерами на східний лад.
На десерт відвідувачам пропонують пахлаву, фірмовий "Динямісу", штрудель з морозивом, а також зелений або чорний чай.
Дещо з меню:
- Східний салат — 197 грн
- Долма з соусом мацоні — 139 грн
- Шашлик з баранини — 195 грн
- Узбецька самса — 85 грн
- Курча табака, рис з овочами — 229 грн
Адреса: вул. Велика Житомирська, 15A
"Ти+Плов=Любов"
Кафе узбецької кухні "Ти + плов = любов" відкрилося на Подолі влітку. Кухарі закладу готують за традиційними узбецькими рецептами, які передавались із покоління в покоління.
Плов з бараниною тут тушкують до того часу, поки м'ясо не стане максимально ніжним. Інші "родзинки" меню —кебаб із картоплею, самсу й "узбецьку шаурму" подають відвідувачам з окремого вікна.
Інтер'єр кафе вирізняється мінімалістичністю, у ньому немає надмірної кількості строкатих деталей.
Дещо з меню:
- Суп "Мастава" — 155 грн
- Плов "Весільний" — 207 грн
- Манти з телятиною — 145 грн
- Лагман — 207 грн
- Салат "Табуле" — 177 грн
Адреса: вул. Костянтинівська, 17
"Тандир"
Сімейний ресторан, відомий своєю випічкою й м'ясом, яке постачають з семи країн світу та готують в тандирі, на мангалі або у стилі татакі. Окрім залів та саду, у закладі облаштували дитячу кімнату, де на вихідних проходять творчі й кулінарні майстер-класи.
З четверга по неділю сюди можна завітати на особливі страви від шефа: традиційну шурпу, витриманий український рібай на відкритому вогні, ароматну думляму і маргіланський плов з каре ягняти.
Страви тут зазвичай доповнюють ретельно підібраною колекцією вин.
Дещо з меню:
- Тартар з ягнятини — 595 грн
- Бастурма з пряними травами — 420 грн
- Долма з бараниною — 395 грн
- Кебаб з курки — 395 грн
- Піде з баранини — 375 грн
- Пахлава з морозивом — 475 грн
Адреса: селище Козин, вул. Київська, 11Д
Навруз
Сімейний ресторан узбецької та турецької кухні в Києві, який відкрився в кінці 2024 року в центрі, біля Цирку. У закладі є три зали на різну кількість людей. Тут можна замовити банкет для будь-якої події. Також у ресторані працює доставка, яку можна оформити на сайті або за телефоном. Крім того, заклад надає послуги з виїзного обслуговування (кейтеринг).
Дещо з меню:
- Плов Фірмовий Ферганський 1 кг — 1800 грн
- Самса з яловичиною та бараниною — 89 грн
- Підє з м'ясом — 209 грн
- Мастава фірмова — 169 грн
- Ковурма — 209 грн
- Баранина на жаровні — 289 грн
- Пахлава — 129 грн
Адреса: вул. Золотоустівська, 2/4.