Як сортують та переробляють відходи в McDonald's
Нічого зайвого.
Програму з сортування відходів компанія McDonald’s в Україні запустила у 2020 році. Спочатку тільки в 16 ресторанах у тестовому режимі. Зараз проєкт охоплює майже всі заклади МакДональдз в Україні та допомагає розвивати культуру роботи з відходами по всій країні.

Остаточна мета — до 2025 року перейти на виробництво всіх пакувальних матеріалів з відновлюваної, сертифікованої сировини, а також сировини, яку можна використовувати повторно.

На переробку відправляють практично усі типи відходів з ресторанів McDonald’s: паперове та пластикове пакування, стаканчики для напоїв, трубочки, відпрацьовану олію, кавовий жмих тощо. Все це отримує нове життя. Таким чином у McDonald’s роблять все, щоб їхнє виробництво було максимально ефективним, екологічним і безвідходним.
Програму з сортування відходів компанія McDonald’s в Україні запустила у 2020 році. Спочатку тільки в 16 ресторанах у тестовому режимі. Зараз проєкт охоплює майже всі заклади МакДональдз в Україні та допомагає розвивати культуру роботи з відходами по всій країні.

Остаточна мета — до 2025 року перейти на виробництво всіх пакувальних матеріалів з відновлюваної, сертифікованої сировини, а також сировини, яку можна використовувати повторно.

На переробку відправляють практично усі типи відходів з ресторанів McDonald’s: паперове та пластикове пакування, стаканчики для напоїв, трубочки, відпрацьовану олію, кавовий жмих тощо. Все це отримує нове життя. Таким чином у McDonald’s роблять все, щоб їхнє виробництво було максимально ефективним, екологічним і безвідходним.

Етапи сортування і переробки відходів
Етапи сортування і переробки відходів
Зараз сортувальні станції встановлені вже в 90% ресторанів McDonald’s у всіх містах України. Виняток становлять лише заклади у форматі фудкортів, що розташовані в торгових центрах.
#cортування в ресторані
До речі, відходи сортують не тільки в залах, але і на кухнях закладів. Там все пакування також збирають та віддають на переробку. Загалом у залах та на кухнях щомісяця збирають понад 120 тонн паперу, більш ніж 10 тонн пластику та 3,5 тонни пакувань Tetra Pak.
Інше. Сюди йдуть залишки їжі, стіки від цукру і спецій, дерев’яні палички, пакетики від чаю, пакування з-під соусів і загалом все, що не можна відсортувати.
Пластик. Цей відділ — для столових приборів та пакування від них, стаканчиків з-під МакСанді, соломинок та кришок, якими були накриті паперові стакани.
Папір. Сюди потрібно викидати все картонне та паперове пакування від бургерів, картоплі фрі, ролів, салатів, а також паперові серветки. Також можна викидати пакети «на виніс» та тримачі для стаканів.
Паперові стаканчики від гарячих та холодних напоїв, а також МакФлурі, але без кришок та соломинок.
Рідину. Тобто, усі залишки напоїв та лід.
Станції мають прості та зрозумілі позначення, щоб відвідувачам було легко орієнтуватися, в яке відділення потрібно викидати той чи інший тип відходів.

Якщо у клієнта все ж виникнуть труднощі з сортуванням, на допомогу прийдуть співробітники ресторану. Ще до старту програми з сортування відходів у залах, 10 тисяч працівників McDonald’s почали навчатися сортувати відходи на кухнях та в центральному офісі компанії.
Перший крок до переробки відходів — це правильне їх сортування. І тут важливо, щоб для відвідувачів закладів цей процес був простим та зрозумілим. Для цього у ресторанах McDonald’s встановили спеціальні сортувальні станції, де окремо збирають:
Зараз компанія співпрацює з понад 30 партнерами по всій Україні, які допомагають втілювати у життя такий амбітний проєкт.
#подальший шлях відходів
Після сортування в залах ресторанів, вже розібрані по фракціях відходи відправляються на підприємства партнерів, де їх досортовують перед тим, як передати далі на переробку. Це потрібно для того, щоб прибрати непридатні для переробки матеріали. Наприклад, сильно забруднене пакування відсортовується, а помірно забруднене допускається при переробці.

Окремі види вторсировини переробляти важче за інші через те, що вони складаються з кількох компонентів. Наприклад, паперові стаканчики для напоїв. Але й тут McDonald’s вдалося знайти партнера, який має унікальну технологію переробки. При переробці паперові стакани розділяють на два шари, відокремлюючи поліетиленову плівку, якою стакан вкритий зсередини, від паперу.
Ці підприємства займаються логістикою, збиранням, перевезенням, досортовуванням та переробкою відходів. У кожному регіоні McDonald’s намагається залучати місцевих партнерів, створюючи таким чином кругову систему роботи з відходами.
#переробка та повторне використання
Після досортування кожен тип вторсировини віддають спеціалізованим підприємствам-виробникам, де її переробляють на різні корисні речі. Наприклад, одноразові стаканчики відправляють на переробку на Зміївську паперову фабрику, папір і картон – на Житомирський картонний комбінат та Київський картонно-паперовий комбінат, пластикові вироби також йдуть на переробні підприємства, що працюють з цим типом матеріалів.

Що створюють з відходів:

Паперові стаканчики стають сировиною, з якої виготовляють папір у величезних рулонах. Далі ці рулони везуть на підприємство, де їх перетворюють у знайомі фірмові пакети McDonald’s для доставки та замовлень на виніс.

Бокси від бургерів, картоплі фрі й інші
типи пакування з картону та паперу перетворюються на гофрокороби або ж на тримачі для напоїв.

Поліетиленову плівку, пластикові трубочки, кришечки, ложки, виделки тощо використовують у виробництві пластикових труб та пакетів для сміття.

Харчові відходи з ресторанів McDonald’s компостуються і йдуть на добриво. Відпрацьована олія перетворюється на біопаливо та мастильні матеріали.

Окрему увага приділяють переробленню і утилізації кавового жмиху: його додають у брикети, які потім використовують для опалення будинків.
Екологічність паперового пакування McDonald’s підтверджує сертифікація Лісової опікунської ради або іншої програми схвалення сертифікації лісів. Це означає, що заготівля сировини не загрожує біорізноманіттю та екологічній функції лісів.
#замовлення
Щоб зробити переробку ще більш зручною та дружньою до навколишнього середовища, останні декілька років McDonald’s активно працював над вдосконаленням пакування і мінімізував використання пластику. Натомість у пакуванні теперь використовують переважно ті матеріали, які легше піддаються переробці. Наприклад, повністю відмовились від пластикових стаканчиків для холодних напоїв, кришечок для МакФлурі та замінили пакування для салатів. Наразі компанія тестує використання паперових трубочок для напоїв.
#плани на майбутнє
Однак одна з найголовніших цілей компанії — це розвиток культури сортування серед українців. Адже ресторани McDonald’s відвідують мільйони людей, і багато хто з них вперше зустрічається з сортуванням саме в закладах McDonald’s. Таким чином компанія робить свій внесок у розвиток культури сортування в Україні та збереження довкілля.
МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ