Шакшука, бабагануш, хумус, мухамара, фалафель, єрусалимський бейгл та інші страви з пряними спеціями і пікантним смаком — розповідаємо, де у столиці скуштувати ізраїльську та близькосхідну кухню.
SHALOM
Ізраїльське міське кафе в центрі Києва. У закладі можна спробувати знакові страви кухні Близького Сходу. Зокрема подають кілька видів мезе — бабагануш, форшмак, мухамару і хумус, шакшуку — сирну, з кебабом чи класичну, а також страви з лафою (ізраїльський лаваш), фалафелем, м’ясом і морепродуктами.Меню:
- Мухамара — 210 грн;
- Бабагануш — 220 грн;
- Форшмак — 215 грн;
- Хумус з маринованими овочами — 265 грн;
- Ранкова лафа зі шніцелем та яйцем — 450 грн;
- Шакшука класична — 265 грн;
- Шакшука зелена з креветками — 455 грн;
- Єрусалимський бейгл — 130 грн;
- Тарілка хумусу з фалафелем — 245 грн;
- Тарілка хумусу з лимонним курчам — 290 грн;
- Холодний ізраїльський суп з креветкою — 325 грн;
- Сібас з томатним соусом — 590 грн;
- Лафа з подвійним курчам — 435 грн.
- Адреса: вул. Мазепи Івана, 5А;
- Графік роботи: пн-пт з 8:00 до 23:00, сб-нд з 8:00 до 23:00.
Pita Kyiv
Ресторан ізраїльської кухні у столиці. В меню кілька видів піти (з різноманітними начинками, також є бокси на велику компанію), хумус (з грибами, фалафелем, перцем конфі чи куркою), шакшука і салати.Меню:
- Піта Чизбургер — 239 грн;
- Піта Чікен Шварма — 219 грн;
- Піта Шніцель — 209 грн;
- Піта Фалафель — 189 грн;
- Шакшука класична — 239 грн;
- Шакшука з бринзою і сулугуні — 259 грн;
- Хумус з фалафелем — 189 грн;
- Хумус з креветками і авокадо — 279 грн;
- Хумус з перцем конфі — 189 грн;
- Батат фрі — 189 грн.
- Адреса: вул. Євгена Чикаленка, 39;
- Графік роботи: пн-пт з 10:00 до 21:00, сб-нд з 11:00 до 21:00.
Samna
Це заклад сучасної близькосхідної кухні. Тут можна скуштувати Єрусалимський бейгл, вишукані страви з морепродуктів, пряні та пікантні страви з нуту, кебаб, а також унікальні десерти й коктейлі, натхненні сходом.У ресторані також проводять дегустації та музичні вечори.
Меню:
- Єрусалимський бейгл — 350 грн;
- Мезе від шефа — 390 грн;
- Кубана Єменський бріош — 400 грн;
- Катаєф з качиним конфі (фаршировані ліванські панкейки з салатом та соусом) — 420 грн;
- Хумус з качкою — 480 грн;
- Хумус з морепродуктами — 630 грн;
- Севіче рибаків порту "Яффа" — 840 грн;
- Каре ягняти з Лівійським кускусом — 1100 грн;
- Літо в Тель-Авіві (палтус, кальмари, картопляні ньокі, кулі із жовтих томатів, в’ялені томати, мигдаль, кадаїф-тасос крамбл, крем з баклажана) — 1370 грн.
- Адреса: вулиця Івана Мазепи, 6;
- Графік роботи: вт-нд з 13:00 до 22:00.
Баба Ґануш
Заклад Баба Ґануш від ресторатора Алекса Купера на Великій Васильківській. Тут пропонують різноманітне меню зі стравами кухні Близького Сходу, зокрема можна скуштувати фалафель, хумус, шашлик, кебаб, мухамару й культовий запечений баклажан — бабагануш. Меню:
- Бабагануш — 180 грн;
- Фалафель — 100 грн;
- Хумус — 110 грн;
- Лабне з квашеними томатами — 195 грн;
- Мухамара — 195 грн;
- Теплий хумус із кебабом — 210 грн;
- Лавайш із сулугуні — 185 грн;
- Шиш таук (курячий шашлик за традицією Близького Сходу) — 165 грн/150 г.
- Адреса: вул. Велика Васильківська, 24;
- Графік роботи: пн-чт з 11:00 до 22:30, пт — з 11:00 до 23:00, сб-нд з 9:00 до 22:30.
Hum:Hum
Столичний ресторан Hum:Hum пропонує відвідувачам сніданки на цілий день, кілька видів хумусу, вегетаріанські страви, а також страви близькосхідної кухні. Можна скуштувати хумус, фалафель, мухамару тощо.У закладі можна випити фільтр-кави, вина або замовити класичні чи авторські коктейлі.
Меню:
- Тост зі скремблом — 365 грн;
- Сніданок з кукурудзяною оладкою — 330 грн;
- Веган-сніданок — 320 грн;
- Ролл Папай (з фалафелем) — 255 грн;
- Класичний хумус (з пітою та зеленню) — 155 грн;
- Буряковий хумус — 165 грн;
- Томатний суп — 320 грн;
- Салат з хумусом та томатами — 205 грн;
- Мухамара — 195 грн;
- Тарілка мезе — 420 грн;
- Фільтр-кава — 75 грн;
- Коктейль Highball Yuzu-bergamot — 290 грн;
- Коктейль 044 — 270 грн;
- Коктейль Negroni — 260 грн.
- Адреса: вул. Межигірська, 13;
- Графік роботи: з 10:00 до 22:00.
Такі Да
Ресторан автентичної єврейської кухні на Подолі. Це перший кошерний гриль-ресторан у Києві, в якому стандарти кашруту поєднуються з європейським меню.
- Кашрут — суворі настанови щодо приготування їжі з використанням певних дозволених для вживання в їжу продуктів. За дотриманням правил кашруту стежить окрема людина, яка контролює, щоб всі продукти були ідеальної якості.
В меню можна знайти більш відомі страви — форшмак, гефілте фіш, хумус чи фалафель, або ж автентичні та маловідомі частування — креплах (традиційна єврейська страва, різновид пельменів) та бурекас (випічка з листкового тіста з начинкою).Ціни на страви можна дізнатися у закладі.
- Адреса: вул. Щекавицька, 29 (біля Великої хоральної синагоги);
- Графік роботи: ресторан не працює з початку Шабату — із заходом сонця в п‘ятницю та до сходу першої зірки в суботу ввечері.
Улюблений Дядя
Сучасна кухня Тель-Авіву в столичному закладі Улюблений Дядя. Відвідувачам пропонують знакові страви кухні Близького Сходу, зокрема й Ізраїлю — піти, халу (традиційна єврейська випічка), хумус, форшмак, бабагануш, бурекас чи сфіху (тонкий корж з рубаним м’ясом та овочами — традиційна страва Леванту) тощо.Меню:
- Варені яйця з хумусом — 355 грн;
- Шакшука — 385 грн;
- Піти зі свіжим орегано — 235 грн;
- Хала — 285 грн;
- Печені червоні перці — 490 грн;
- Теплий печений баклажан — 275 грн;
- Хумус — від 255 грн;
- Форшмак — від 255 грн;
- Бабагануш — 285 грн;
- Бан-Марракеш (дві піти з мізками, гострою харіссою
- та пряним шукрутом) — 475 грн;
- Бурекас — 360 грн;
- Сфіха — 390 грн.
- Адреса: вулиця Паньківська, 20;
- Графік роботи: пн-пт з 8:00 до 22:00, сб-нд з 9:00 до 22:00.