Prosecco — ігристе вино, яке виготовляється в провінціях Італії Венето і Фріулі-Венеція-Джулія. Спочатку воно було лише білим, але з 2020 у продажу з'явилося також рожеве.
Технологія виробництва
В основі виробництва ігристого лежить резервуарна технологія Шарма. Вторинна ферментація сировини відбувається в герметичних металевих цистернах. Менше контактуючи з дріжджовим осадом, Просекко позбавляється хлібного післясмаку. Проте в ньому зберігається насичений фруктовий аромат.
З яких сортів ягід виготовляється італійське ігристе
Під час виробництва алкоголю використовується виноград, який раніше носив із напоєм одну назву. У 2009 році, після набрання чинності закону про категорію DOC, за сортом ягід закріпилася назва "Глера", а prosecco почали називати лише напій, який виробляється на північному сході Італії.
Частка винограду "Глера" в справжньому просекко становить мінімум 85% від загального обсягу сировини. Окрім нього можуть використовуватися ягоди "Піно Нуар", "Б'янкетта", "Вендіго", "Піно Блан", "Перера", "Шардоне", "Піно Гріджіо".
Види просекко та їхні особливості
Власне ігристе вино має напис на етикетці spumante. Тиск у пляшці з ним сягає трьох атмосфер. Напівігристі напої позначаються frizzante (gentile). Вони менш насичені вуглекислим газом, а тиск сягає 2,5 атмосфери. Тихе, без бульбашок, вино називається fermo (tranquillo).
За кількістю цукру ігристе ділиться на категорії від Brut nature до Demi sec. Кількість цукру, відповідно, може становити від 3 до 50 г/л.
Який в ігристого смак і аромат
Запах prosecco — квітковий з нотами абрикоса, груші, персика, яблука. У його смаку чути ваніль, мед, банани та жимолость. Якщо порівнювати із шампанським, просекко більш солодке та пінисте, з м'якими бульбашками. Переконатися в цьому можна, купивши обидва напої в маркеті МАУДАУ для дегустації.
Найкращі марки напою
Продукція, виготовлена в регіонах Венето й Фріулі, належить до різних цінових категорій. При цьому якість товару в обох випадках залишається високою. Однак найкращими марками вважаються напої, на етикетках яких є напис Conegliano-Valdobbiadene або просто Valdobbiadene. Вони мають статус DOCG і виготовляються в субрегіоні Венето, розташованому на передальпійських пагорбах. Завдяки особливостям ґрунту, вирощений тут виноград має багатий смак, аромат і мінеральність.
З чим пити просекко
Просекко, на відміну від шампанського, п'ють молодим. Оптимальний вік спиртного становить 1-2 роки. За більш тривалого зберігання напій починає втрачати смак.
Ігристе родом з Італії добре поєднується з прошутто, м'ясними нарізками. Його можна подавати з десертами, фруктами та стравами азійської кухні (суші, локшина, салати з гостро-солодкими заправками).
Найчастіше просекко подають охолодженим як аперитив. Його купують також для приготування коктейлів "Мохіто Сангрія", "Россіні", "Північне сяйво", "Белліні".