Вино — це не просто напій, а окрема гастрономічна одиниця, яка будує власну культуру споживання. Правильно підібране поєднання вина та страви здатне перетворити звичайну вечерю на справжній ритуал насолоди. Червоне з соковитим м’ясом, біле з морепродуктами, ігристе з фруктами — це ті поєднання, які нам звичні. А що ще пасує до цих вин?
Разом з експертами NOVUS підібрали 11 вин та продукти, які якнайкраще розкривають їхній смак.
До речі, саме зараз ідеальна нагода, щоб відкрити для себе щось нове і перевірити поєднання на практиці, адже у NOVUS починається фестиваль вина “Та сама акція”, де можна придбати пляшки власного імпорту компанії зі знижками 40%.
*Акція діє з 29.05 по 11.06.2025.
Сухе вино Maris Rare Organic Orange
293.40 грн (-40%)
Нестандартне і яскраве — так можна описати помаранчеве вино від французького винороба Жана-Клода Масса. Його створюють за давньою технологією, завдяки чому вино отримує насичений помаранчевий колір та смак. Вино містить нотки абрикоса, апельсинової цедри, легких спецій та розкривається тонким горіховим шлейфом у післясмаку.
З чим поєднувати:
- літні закуски (помідори, моцарела, тапас з шинкою)
- витримані сири
- ферментовані овочі
- страви паназійської кухні
"Це не просто вино — це рідкісний органічний апельсиновий момент, що ніби зловлений на заході сонця в Провансі. Соковитий мускат, трохи спецій — ідеальна пара до тапасів чи салату з моцарелою. Пийте охолодженим — і літо в келиху з вами у будь-яку погоду”.
Біле напівсолодке вино Doppio Passo Alternativa (б/a)
317.40 (-40%)
Тренд на безалкогольні вина продовжує набирати обертів. Doppio Passo Alternativa — легке та фруктове безалкогольне вино, у смаку якого домінують ноти білого персика, стиглої груші, зрілого білого винограду та квітковий акцент. Ідеальне для тих, хто любить легкість та не хоче вживати алкоголь. Подавати за температури 8°С – 10°С.
З чим поєднувати:
- вегетаріанські страви
- біле м'ясо чи риба
- мʼякі сири
- легкі десерти
"Якщо ви не вживаєте алкоголь — не означає, що треба відмовлятися від задоволення. Це біле напівсолодке безалкогольне вино — як відпустка в бокалі: тропічні фрукти, соковитий виноград, легкість і свіжість. Ідеальне для легкого вечора в поєднанні з овочевими стравами”.
Біле сухе вино Mezzacorona Pinot Grigio Trentino DOC
269.40 (-40%)
Це класичне італійське біле вино родом з Трентіно, регіону, де вирощують Pinot Grigio. Напій свіжий, хрусткий, має ноти зеленого яблука, цитруса й білих квітів. Вино для тих, хто цінує свіжість і легкість.
З чим поєднувати:
- холодні мʼясні закуски
- морепродукти
- козячий сир
"Класика Трентіно в сучасному ритмі. Смак зеленого яблука й цитрусових освіжає, як прогулянка Альпами. Легке, інтелігентне, чудово підкреслить антипасті або морепродукти. Якщо не знаєте, з чого почати вечір, — ось відповідь”.
Рожеве сухе вино LYV
299.40 (-40%)
Уявіть: ви сидите на терасі десь на півдні Франції та смакуєте ніжне ягідне вино. Це про LYV — стильний напій, в ароматі якого переважають полуниця, біла вишня і квіткові тони. При куштуванні вино розкривається ягідною кислинкою та шовковистою мʼякістю на післясмаку. І навіть якщо ви не у Франції, саме так варто проводити міській літній вечір.
З чим поєднувати:
- страви з лосося
- легкі закуски
- тапас
- фламбовані креветки
Анна Пінкевич, керівниця відділу напоїв NOVUS:
"Це рожеве — як літній пікнік у Лангедоку. Легка карамель, червоні ягоди, баланс солодкості й свіжості. Ідеальне до тартару з лосося чи креветок. Пийте повільно, під хорошу музику".
Червоне сухе вино Varvaglione Zinfandel Primitivo del Salento IGP
359.40 (-40%)
Насичене червоне вино, яка має свій темперамент. Стигла вишня, сливове варення, шоколад і ваніль — це все можна відчути у смаку Varvaglione Zinfandel Primitivo del Salento IGP. В ароматі також відчуваються фруктові ноті. Справжній фаворит для тих, хто любить глибокі рубінові вина.
З чим поєднувати:
- мʼясні страви
- барбекю
- витримані сири
Єлєна Маєвська, категорійна менеджерка NOVUS:
"Це не просто вино, а глибоке південне італійське 'ciao'. Темне, насичене, з фруктовим характером і силою. Під піцу з прошуто, витримані сири або м'ясо на грилі — саме те”.
Біле напівсухе Rocca Varietale D’Italia Chardonnay
119.40 (-40%)
Італійське шардоне світло-жовтого кольору з приємним ароматом екзотичних фруктів та яблука. Свіже, легке, має кремову структуру, яка огортає своєю мʼякістю. Ідеальне для неформальних вечерь та зустрічей з друзями.
З чим поєднувати:
- страви з риби
- салати та овочеві страви
- паста з вершковим соусом
Сергій Глинський, категорійний менеджер NOVUS:
"Світле, фруктове і дуже приємне. Це шардоне — як легкий літній день: екзотичні фрукти, трохи сонця і багато смаку. Подавайте до салатів або риби — і насолоджуйтесь простотою”.
Біле сухе Maori Moana Sauvignon Blanc Marlborough
257.40 (-40%)
Новозеландський Совіньйон Блан — це вже впізнаваний бренд серед вин. Спершу вино заскочує лаймом, далі проводить ніжним ароматом маракуї, а завершує подорож свіжоскошеною травою та бузком. Характерний соломʼяний колір стане доповненням інтимної вечері при свічках та закарбує романтику як приємний спогад. Рекомендовано подавати охолодженим.
З чим поєднувати:
- страви з риби
- морепродукти
- курка
- суші
Анна Пінкевич, керівниця відділу напоїв NOVUS:
"Новозеландський совіньйон, який миттєво переносить до Мальборо. Світлий, соковитий, ароматний — з нотами білого персика і грейпфрута. До морепродуктів або просто так, коли хочеться чогось особливого”.
Біле ігристе Pommery Royal Blanc Brut
1499.40 (-40%)
Витончене французьке шампанське зі складним ароматом печеного яблука, цитрусової цедри й запашної випічки. Має ледь вловимі ноти спецій та ягід. Післясмак довгий і приємний, тож ідеальне як святковий напій, що створений для особливих моментів.
З чим поєднувати:
- устриці та інші морепродукти
- біле мʼясо птиці
- десерт з білого шоколаду
Єлєна Маєвська, категорійна менеджерка NOVUS:
“Це шампанське — елегантна класика з французьким акцентом. Делікатні цитруси, квіти, трохи спецій і випічки. Ідеальне як акомпанемент до морепродуктів або як головна зірка романтичної вечері — вишукано й урочисто”.
Біле ігристе Porta Leone Prosecco Millesimato Brut Treviso DOC
233.40 (-40%)
Вишукане просекко з Північної Італії, виготовлене з винограду Millesimato. Свіжість зеленого яблука, груші Вільяма, легка гострість та грайливі бульбашки роблять його ідеальним аперитивом. Свіже та пікантне — таке ігристе підкреслить літній вечір на заході сонця.
З чим поєднувати:
- рибні страви та креветки
- авокадо
- сири з білою пліснявою
Сергій Глинський, категорійний менеджер NOVUS:
"Свіже, ігристе, з ароматом груші Вільяма та білих квітів — це просеко створене для аперитивів. Трохи гостре, трохи фруктове, але завжди доречне. Ідеальне для літніх посиденьок на терасі в компанії суші”.
Просеко Pirovano Prosecco Extra Dry DOC
215.40 (-40%)
Більш м’яке, ніж попередній брют, проте так само легке та фруктове — Pirovano Prosecco чудовий компаньйон для свят та бранчів. У смаку груша, білий персик та акація, які охоплюють своєю ніжністю наприкінці. Рекомендовано подавати при температурі +6°С …+8°С.
З чим поєднувати:
- салати та легкі закуски
- канапе
- свіжі ягоди
Анна Пінкевич, керівниця відділу напоїв NOVUS:
"Легке просеко для моментів, коли хочеться свята просто зараз. Персик, груша, трішки солодкості — ідеальний акомпанемент до закусок, салатів або брускети з прошуто”.
Червоне сухе вино Faustino Rivero Ulecia Silver Label Reserva Rioja DOC
287.40 (-40%)
Іспанська класика, в якій поєднуються тони темної вишні, ванілі, спецій і дуба. Такий смак притаманний винам, витриманих у дубовій бочці. Має фруктовий аромат та оксамитовий рубіновий колір. Вино ідеально пасує для довгих розмов глибокими вечорами.
З чим поєднувати:
- страви з червоного мʼяса на грилі
- запечена ягнятина
- витримані сири
- паста з грибами
Єлєна Маєвська, категорійна менеджерка NOVUS:
"Це вино — як історія, витримана в дубі. Глибокий колір, пряно-фруктовий аромат, ідеальна пара до м’яса на грилі. Відкриваєш пляшку — і вечір має інший темп: спокійний, глибокий, насичений”.