Ми всі чекаємо моменту повернення Криму до української родини. Якщо ж терпіння вже не вистачає, пропонуємо віднайти його частинку прямо тут — у Києві.
Янтики, чебуреки, люля-кебаб та інші страви чекають вас у добірці ресторанів кримськотатарської кухні, де можна відчути атмосферу нашого Криму.
Селям
Ще й двох місяців не пройшло як Алекс Купер запустив цей заклад на Подолі. "Селям" — новий ресторан кримськотатарської кухні з сучасним підходом до традиційних страв.
Власники кажуть, що попри те, що шеф-кухарем закладу є кримський татарин Енвер Таїров, цілковитої автентики від ресторану чекати не варто. Адже, як пояснює Купер, він створив це місце, спираючись на власні дитячі спогади про гостювання в родині киримли. Ресторатор називає "Селям" спробою відтворити той настрій, їжу та відчуття.
Меню та ціни
- Бабагануш — 135 грн;
- Хумус з в'яленою косулею — 165 грн;
- Тартар із теляти — 290 грн;
- Салат з маринованою хамсою — 280 грн;
- Суп Шурпа — 270 грн;
- Чебуреки з бараниною — 190 грн/2 шт;
- Янтики з яловичиною — 190 грн/2 шт;
- Шашлик з м'яса ягня — 150 грн/100 г.
Адреса: Петра Сагайдачного 35
Графік роботи: щодня з 12:00 до 22:00
Musafir
Musafir — це мережа сімейних ресторанів кримськотатарської кухні з Бахчисарая. Перший заклад родина Сеітвелієвих перевезла до Києва ще у 2015 році. Засновники кажуть, що зробили це, аби почуватися як вдома. Кожен рецепт тут заснований на сімейних традиціях. Нині в столиці працює вже три ресторани мережі.
В інтер’єрі — саманні стіни, дерев’яні балки, яскраві килими ручної роботи тощо. Все навколо сприяє відчуттю, ніби ви потрапили до гостинних господарів старовинного кримськотатарського будинку. Й не дарма, адже назва закладу перекладається як "гість", "подорожній".
Щодо страв — гості в Musafir найчастіше приходять сюди за чебуреками, янтиками, а також за стравами на мангалі.
Меню та ціни
- Манти з яловичиною — 33 грн;
- Чебурек з бараниною — 61 грн;
- Самса — 65 грн;
- Янтик з яловичиною — 68 грн;
- Хумус з куркою — 129 грн;
- Закрите піде з бринзою та шпинатом — 137 грн;
- Плов — 176 грн;
- Патилджан кебаб з баклажаном — 230 грн.
Адреса: Богдана Хмельницького 3Б, Рогнідинська 4А, Саксаганського 57А
Графік роботи: щодня з 10:00 до 21:30
Софра
"Софра Смак Криму" — мережа ресторанів кримськотатарської кухні, розташованих у різних куточках Києва.
У закладі біля метро "Кловська", кажуть власники, все сприяє зануренню у світ автентичного Криму — атмосфера, музика, ароматні кава та страви.
На Осокорках, Почайній та Лісовій можна швидко перекусити традиційними кримськими чебуреками та янтихами із солодкими і солоними начинками. Останні дві точки працюють у форматі фастфуду. До слова, в ресторані теж не доводиться довго чекати на їжу.
Меню та ціни
- Чебурек з бараниною — 69 грн;
- Янтик з яблуком та корицею — 69 грн;
- Шашлик з телятини — 245 грн;
- Манти (рублена баранина з цибулею у тонкому тісті) — 164 грн;
- Хан-піляви (святковий плов з бараниною, самою та перепелиними яйцями) — 235 грн;
- Традиційний суп Шурпа з баранини, овочем та спецій — 137 грн.
Адреса: Кловський узвіз 10 (ресторан); Вербова 24, Попудренка 65, Срібнокільська 20В (чебуречні)
Графік роботи: ресторан — щодня з 11:00 до 21:00, чебуречні — з 9:30 до 20:00 (Почайна), з 9:30 до 19:00 (Лісова), з 10:00 до 20:00 (Осокорки)
Eski Qirim
Eski Qırım — в перекладі "Старий Крим" — кримськотатарське кафе на Софіївській Борщагівці. Крім гастрономічних традицій, тут можна більше дізнатися про побут, звичаї та культуру кримських татар.
Все в інтер’єрі говорить про півострів та його народ: килими, картини із зображеннями Криму, стилізовані абажури тощо.
Приготовані на відкритому вогні та за особливими рецептами Криму традиційні страви — основний акцент в меню закладу.
Меню та ціни
- Шашлик з баранини — 200 грн/100 г;
- Риба на мангалі — 220 грн/100 г;
- Плов — 170 грн;
- Пенір шорбаси (сирний крем-суп) — 150 грн;
- Салат Киримли з морепродуктами — 190 грн;
- Люля-кебаб із телятини — 120 грн/ 100 г.
Адреса: Пушкіна 1Б
Графік роботи: щодня з 11:00 до 22:00
Бахчисарай
"Бахчисарай" — сімейне кафе східної кухні в центрі Києва. Тут відвідувачів чекають страви кримськотатарської та турецької кухні. Щодня у закладі подають сніданки, а також діє дитяче меню.
Інтер'єр ресторану продовжує тему східного стилю — мармурові стіни, м'які дивани з текстильними вставками, глиняний посуд, орнаменти Криму в декорі тощо.
Меню та ціни
- Яєчня по-кримськи з ковбасками — 200 грн;
- Суп Шурпа — 150 грн;
- Кашик аш з баранини — 135 грн;
- Манти — 165 грн;
- Чебуреки з телятиною та сиром — 170 грн/2 шт;
- Янтик з бараниною — 160 грн/2 шт.
Адреса: Грушевського 42
Графік роботи: щодня з 10:00 до 21:00
Кримський дворик
"Кримський дворик" — ресторан кримськотатарської кухні з терасою на Дарниці. Відвідувачам пропонують автентичні страви кримських татар під звуки національної музики.
Плов тут готують виключно в казані на відкритому вогні, а чебуреки обіцяють найсоковитіші в місті. Не забувають власники й про те, що Крим — це Україна, готуючи в ресторані справжній український борщ. Є також десерт дня.
Меню та ціни
- Плов — 110 грн;
- Шашлик зі свинини — 210 грн;
- Чебурек з яловичиною — 95 грн;
- Янтик з сиром — 95 грн;
- Філе оселедця з обсмаженою картоплею — 115 грн;
- Суп Шурпа — 130 грн;
- Борщ український — 95 грн.
Адреса: Андрія Малишка 4А/1
Графік роботи: уточнюйте в ресторані